Treceți la conținutul principal

Ziua Universală a IEI - Liceul din Miroslava, în haine de sărbătoare

Ziua Universală a IEI - Liceul din Miroslava, în haine de sărbătoare

ncepând cu anul 2013, de Sânziene, sau în ”Noaptea cerurilor deschise”, cum se spune în popor, este sărbătorită Ziua Universală a IEI. Această parte a portului popular românesc este, de altfel, o componentă principală şi întruneşte şi ideea de feminitate, deoarece denumirea de ”ie” se utilizează doar pentru cămaşa populară feminină. 

Această sărbătoare nu putea trece neobservată la Liceul Agricol ”Mihail Kogălniceanu” de la Miroslava, jud Iaşi, unde anul acesta Ziua Universală a IEI a ajuns la cea de-a treia ediţie. Partener media al evenimentului a fost REVISTA FERMA.

Traditii_b

Costumul popular moldovenesc - piesă de muzeu
Trebuie să menţionăm că în cadrul Muzeului Etnografic ”Dumitru Bunea” din Palatul Sturdza, liceul din Miroslava are o secţiune specială dedicată portului popular românesc, ce cuprinde piese cu o vechime de peste o sută de ani. Trebuie să menţionăm că muzeul liceului a luat fiinţă la iniţiativa profesorului Dumitru Bunea în anii 1980, care prin dragostea şi dăruirea pentru tradiţii şi istorie a reuşit să realizeze cel mai mare muzeu liceal din România. De-a lungul celor peste 30 de ani de existenţă, obiectele expuse au fost donate de către elevii Liceului Agricol de la Miroslava. Piesele cele mai valoroase au ajuns la muzee precum Astra Sibiu sau Palatul Culturii din Iaşi, donaţie motivată şi de faptul că la Miroslava nu sunt condiţii ideale de păstrare şi de conservare a acestor piese. {i, de ce să nu remarcăm, viitorul acestui muzeu este unul incert, mai ales pentru că - tipic concepţiei greşite a românului - tot ce fac alţii nu este bun şi, prin urmare, este desfiinţat.
În colecţiile Muzeului pot fi întâlnite piese de mare valoare şi de interes pentru ilustrarea universului artistic şi utilitar al ţăranului român din centrul Moldovei. Muzeul este structurat în şase secţii:
1. Unelte agricole pentru cultura mare;
2. Zootehnia în Moldova;
3. Industria casnică în Moldova;
4. Portul popular în zona Iaşi;
5. Centre ceramice tradiţionale din zona Iaşi;
6. Istoria şcolii şi a învăţământului agricol românesc din Moldova.

Traditii_b
În cadrul secţiei Istoria şcolii şi a învăţământului agricol românesc din Moldova, începând cu 10 septembrie 2018, cu sprijinul Revistei Ferma şi a unor colaboratori apropiaţi, a fost organizată o expoziţie permanentă de fotografii cu generaţiile de elevi începând cu primul absolvent, din anul 1834 - Mihail Kogălniceanu, sub denumirea ”Sala Absolventului - {i eu sunt urmaş al lui Mihail Kogălniceanu”.
Programul sărbătorii de Ziua Iei a cuprins o paradă a porturilor populare din Zona Moldovei şi a Basarabiei, program artistic realizat de copii de la Ansamblul ”Tezaur” de la Ciurbeşti, comuna Miroslava, jud. Iaşi, de elevi din Basarabia, de la Liceul Teoretic Sculeni, precum şi de la Ansamblul folcloric din satul Blândeşti, Ungheni. Au dat curs invitaţiei oficialităţi locale şi judeţene, copii şi părinţi din zonă.
Cu această ocazie, elevii Liceului Agricol Miroslava şi-au prezentat produsele obţinute în laboratoare: dulceaţă de ardei iute, dulceaţă de morcov, fursecuri de lavandă şi multe altele.
Pe această cale, trebuie să îi mulţumim lui Bogdan Cotruţă pentru fotografiile care ilustrează această scurtă relatare, absolvent al liceului - şi el ”urmaş al lui Mihail Kogălniceanu”, promoţia 2004.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute