Treceți la conținutul principal

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor

Datorită faptului că fermele avicole pot fi mecanizate şi automatizate cel mai uşor, în ultimii ani, industria producătoare de utilaje şi tehnologii pentru creşterea şi exploatarea păsărilor a cunoscut o dezvoltare deosebită. Câteva dintre firmele renumite pe plan mondial în acest domeniu sunt Roxell, Farmer-Automatic, Big Dutchman, Facco Equipament, Giordano Poultry-Plast etc.

 

În adăposturile de creştere şi de exploatare a păsărilor, complet mecanizate şi automatizate, trebuie să întâlnim următorele utilaje zootehnice: pentru încălzire; pentru ventilaţie; pentru furajare; pentru adăpare; secţiunea computerizată şi electronică; alte tipuri de utilaje.

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b

Monitorizare computerizată
Datorită gradului înalt de mecanizare şi de automatizare, fluxurile tehnologice pot fi urmărite şi controlate de către calculator. În acest scop au fost realizate programe complexe care monitorizează permanent toţi factorii tehnologici şi îi păstrează în parametri normali de producţie. Aceşti factori sunt controlaţi în permanenţă şi comparaţi cu datele tehnologice necesare producţiei. Aceste date sunt stocate şi pot fi utilizate ori de câte ori este nevoie. În cazul în care se înregistrează diferenţe majore între datele din hală şi informaţiile tehnologice ale păsărilor, sistemul avertizează sonor şi vizual, pentru ca operatorul uman să intervină şi să remedieze deficienţele apărute. Datele obţinute în hala de producţie privesc temperatura, umiditatea, ventilaţia, consumul de furaje, consumul de apă, greutatea corporală a păsărilor etc. Ele pot fi transmise în timp real pe calea internetului...

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b

Utilaje pentru încălzire
Încălzirea în halele de păsări se realizează în mai multe variante, în funcţie de tipul de combustibil folosit şi în funcţie de soluţia tehnică adoptată de fermier.
• În cele mai multe cazuri, se utilizează încălzirea locală cu ajutorul radiantelor cu infraroşu.
Avantajele sistemului de încălzire local cu infraroşu sunt:
- oferă o rezistenţă îndelungată în timp;
- nu necesită filtru de aer;
- reflectorul este realizat din oţel rezistent;
- foloseşte Efectul Venturi;
- arderea se realizează într-un dispozitiv sferic;
- are termostate individuale care înregistrează temperatura de la nivelul solului;
- căldura este focalizată la nivelul solului;
- nu este nevoie de curent electric pentru utilizarea instalaţiei;
- realizeză o temperatură uniformă, reducând drastic variaţiile termice;
- realizeză o bună distribuire a căldurii indiferent de obstacole.
• În cazul folosirii centralelor termice pe combustibili solizi (lemne), pentru încălzirea halelor de păsări, firmele de profil pun la dispoziţie mai multe tipuri de centrale. Se pot utiliza centrale termice pe peleţi sau rumeguş, complet automatizate, ceea ce înseamnă că alimentarea focarului se face în mod automat dintr-un buncăr de stocare. Avantajul acestui sistem constă în intervenţia minimă a îngrijitorului şi asigurarea unei temeperaturi constante în hala de creştere. Centralele pe rumeguş au ca avantaj faţă de cele pe peleţi costul redus al materialului, adică rumeguş care nu mai trebuie compactat pentru a obţine peleţii.
Avantajele folosirii cazanelor:
- Se instalează uşor şi se utilizează foarte simplu;
- Datorită focarului mare, arderea se realizează într-o perioadă mare de timp;
- Alimentarea focarului se face prin partea frontală a cazanului, printr-o uşă cu suprafaţă mare, ceea ce facilitează acţiunea:
- Camera de gazeificare a combustibilului (lemne) este închisă etanş, alimentarea cu aer realizându-se prin circuitul primar;
- Centrala este automatizată electronic, cu ajutorul unui senzor de temperatură amplasat în zona necesară încălzirii;
- Diametrul lemnelor poate ajunge până la 500 mm;
- Randamentul centralei poate ajunge până la 85%.
La livrare se furnizează:
- Corpul cazanului cu izolaţie termică;
- Automatizarea, sistemul electronic cu senzorul pentru temperatura ambientală;
- Un dispozitiv de curăţire.

Hrănitori şi echipamente pentru adăpare
Firmele de profil pun la dispoziţia crescătorilor de păsări mai multe tipuri de hrănitori.
Indiferent de variantele de hrănitori şi adăpători folosite în adăposturile de păsări, acestea trebuie să asigure câteva condiţii minime:
• să asigure frontul de furajare şi de adăpare (deci fiecare pasăre să aibă spaţiul ei de furajare şi de adăpare); neasigurarea acestui parametru duce la neuniformitatea corporală a efectivului, rezultând pierderi economice importante;
• să păstreze hrana şi apa cât mai curate posibil (să fie prevăzute cu dispozitive care să oprească păsările de a se urca pe adăpători, hrănitori, pentru a nu defeca în această zonă şi pentru a nu deteriora furajul şi apa);
• să fie uşor accesibile pentru păsări;
• aşezarea acestora în perimetrul adăpostului să fie cât mai uniformă şi intercalate;
• să aibă pierderi minime;
• să asigure pe toată perioada cu lumină hrană şi apă;
• hrănitorile şi adăpătorile trebuie confecţionate din materiale uşor lavabile.
Ca reguli generale, trebuie să ştim că o pasăre nu are voie să parcurgă mai mult de 2 m până la o hrănitoare şi adăpătoare. Pentru creşterea puilor de carne, hrana şi apa trebuie să fie la discreţie, iar pentru găinile ouătoare se merge pe un program de restricţionare a furajului, dar în schimb apa trebuie să fie asigurată tot timpul. În fotografia 1 este prezentată o hrănitoare circulară.
Utilajele avicole pentru adăpare sunt în general suspendate, oferind multiple avantaje în exploatarea halelor de păsări, cât şi la popularea/depopularea sau la executarea operaţiilor de igienizare a adăposturilor de păsări.
În practică se pot folosi adăpători prin picurare sau adăpători circulare.
La sistemele prin picurare, adăpătorile trebuie să întrunească unele condiţii minime:
- să asigure apă curată şi la discreţie;
- să fie distribuit uniform în adăpost;
- să asigure frontul de adăpare conform vârstei şi categoriei de producţie. În funcţie de greutatea păsărilor şi de categoria de producţie, există mai multe tipuri constructive. În fotografia 2 este prezentată o adăpătoare prin picurare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Sursa: REVISTA FERMA



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute