Treceți la conținutul principal

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor (II)

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor (II)

În ultimii ani, industria producătoare de echipamente şi tehnologii pentru creşterea şi exploatarea păsărilor a cunoscut o dezvoltare deosebită. În adăposturile complet mecanizate şi automatizate trebuie să întâlnim următorele utilaje zootehnice: pentru încălzire, pentru ventilaţie, pentru furajare, pentru adăpare, secţiunea computerizată şi electronică şi alte tipuri de utilaje.

Despre monitorizarea computerizată, sistemele de încălzire şi echipamentele de hrănire şi de adăpare am scris în numerele anterioare ale revistei. Acum facem referire la echipamentele pentru ventilaţie, care se împart în două mari categorii: cele pentru admisie şi cele pentru evacuarea aerului.

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b

Utilaje pentru admisia aerului
Un model de dispozitiv pentru admisie, care se montează în pereţi sau în diverse elemente ale pereţilor, este disponibil în patru variante constructive, în funcţie de grosimea pereţilor. Datorită faptului că este deosebit de rigid, acesta se montează fără utilizarea unor suporţi speciali.
Un alt tip de utilaj este realizat special pentru a se monta în pereţii subţiri sau în adăposturi deja construite. Dispozitivul se inserează în perete cu deschiderea în interiorul halei şi se prinde în şuruburi. Pentru pereţii cu grosime de minim 12 cm există disponibilă o extensie a lungimii. Se poate opta şi pentru amplasarea unei plase de protecţie împotriva pătrunderii în adăpost a păsărilor sau a diverselor animale mici. Aceste două modele constructive sunt fabricate din material plastic foarte rezistent la şocuri şi la factorii de mediu.
Pe piaţa de profil se mai găseşte un model care se montează în plafon, aerul admis în adăpost venind de la înălţime pe un sistem de tubulatură. În foto 1 este prezentat un model de utilaj de admisie a aerului în adăposturi.

Utilaje pentru evacuarea aerului
Evacuarea aerului se realizează forţat cu ajutorul ventilatoarelor. Câteva tipuri de aparate sunt ventilatorul axial cu cadru pentru încorporarea în perete, ventilatoarele axiale pentru încorporarea în conducte şi ventilatorul axial pentru un consum optim de energie.
• Ventilatorul axial cu cadru pentru încorporarea în perete este amplasat într-un cadru din tablă de oţel de calitate, cu o durabilitate mare în timp şi cu o formă aerodinamică foarte bună. Elicea ventilatorului este realizată din aluminiu turnat şi rigidizat, asigurând o mare rezistenţă la acţiunea factorilor chimici, cât şi o capacitate mare de dislocare a maselor de aer, fără a produce curenţi de aer. Dintre avantajele acestui tip de ventilator precizăm: consum redus şi o capacitate mare de ventilare; o reglare uşoară şi eficace; datorită formei lui, produce un nivel minim de zgomot; nu implică o asamblare complicată şi are o durabilitate mare de funcţionare.
• Ventilatoarele axiale cu încorporare în conducte sunt concepute pentru sistemele de tubulatură. Ele se potrivesc perfect şi asigură o rată bună de ventilaţie.
• Ventilatorul axial pentru consum optim de energie poate fi folosit în orice sistem de ventilare a halelor de producţie şi se poate instala în pereţi sau în conducte. Printre avantajele majore ale acestui tip de ventilator menţionăm: consum de până 70% faţă de alte tipuri de ventilatoare; eficienţă deosebită indiferent de treapta de viteză folosită; controlul regimurilor de funcţionare se realizează printr-un semnal analog de 0-10 V; motorul ventilatorului asigură precizie în menţinerea nivelului de ventilare ales; prezintă un nivel de zgomot redus şi o instalare foarte uşoară. În foto 2 este prezentat un model de utilaj pentru evacuarea aerului din hala de producţie.

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b

Culoarea fluxului luminos - stimulent al productivităţii
Datorită faptului că lumina este un factor esenţial pentru succesul comercial al creşterii puilor de carne şi al găinilor ouătoare, cercetările din domeniu au fost dirijate pentru obţinerea de programe de lumină cât mai bune cu un consum redus energetic. Implicit acest fapt a dus la crearea de surse de lumină economice (Foto 3 şi 4).

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor - Corp de iluminat 3_b
Tipurile de sursă PL sunt disponibile în patru variante de culoare a fluxului luminos: roşu, albastru, verde şi alb. Adaptoarele de curent sunt electronice, iar construcţia îi conferă maximum de eficienţă. Corpurile de iluminat sunt rezistente la apă şi la praf, asigurând maximum de protecţie şi necesarul de lumină.

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor - Sursa de lumină PL_b
Conform datelor prezentate de către firma producătoare, culoarea fluxului luminos are efect deosebit de important asupra creşterii şi exploatării puilor de carne şi a găinilor ouătoare. De pildă, culoarea albastră sau cea verde este preferabil a se utiliza faţă de culoarea roşie ori albă, pentru creşterea puilor de carne, deoarece păsările devin mai calme; culoarea verde şi albastră stimulează creşterea, iar culoarea roşie se utilizează mai ales la găinile ouătoare.

Echipamente utilizate în creşterea păsărilor_b
ADĂPOSTURI MAI PUŢIN COSTISITOARE ŞI MAI UŞOR DE MONTAT
Pentru realizarea de noi adăposturi zootehnice se pot folosi şi soluţii alternative din punct de vedere constructiv. Astfel, în locul halelor de producţie realizate din zidărie, care necesită un timp de execuţie şi investiţii mai mari, se pot folosi hale din elemente de prefabricate.
Avantajul major care pledează pentru folosirea acestui tip de construcţie este timpul scurt de montaj şi investiţia mică. Datorită folosirii acestor elemente, precizia de asamblare a legăturilor face posibilă o montare fără a folosi o macara, într-un timp extrem de scurt şi la costuri mici.
Pe toate componentele sunt aplicate două straturi de vopsea antirugină, ceea ce îi conferă o rezistenţă mărită în timp la factorii de coroziune. Toate sudurile executate la îmbinări sunt verificate privind rezistenţa, pentru a oferi o garanţie în plus în timpul exploatării.
Halele sunt produse într-un sistem tipizat, dar sunt flexibile în adaptarea la cerinţele beneficiarilor, astfel unele modele se pot lungi în segmente de 2,5 m până la dimensiunea dorită. Un alt model de hală, care are lungimea de 15 m, se poate extinde în etape de câte 5 metri până la lungimea solicitată.
Construcţiile zootehnice, adăposturile de păsări, trebuie să îndeplinească, la modul general, următoarele cerinţe:
• Satisfacerea unor condiţii impuse de procesul biologic specific populaţiilor avicole;
• Realizarea unor condiţii de microclimat specifice activităţii de creştere şi exploatare a păsărilor (umiditate, factori chimici, variaţii de temperatură etc.);
• Rezistenţă în timp a construcţiei, posibilitatea de readaptare a profilului pentru care a fost concepută clădirea;
• Costuri de construcţie cât mai mici;
• Amplasarea corectă a aleilor de deservire;
• Satisfacerea condiţiilor sanitar-veterinare de igienă, cât şi a condiţiilor de prevenire şi stingerea incendiilor.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

SURSA REVISTA FERMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am ...

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă pr...

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/