Treceți la conținutul principal

Evidenţa performanţei - monitorizarea efectivului de pui de carne

Evidenţa performanţei - monitorizarea efectivului de pui de carne

În perioadele de creştere şi exploatare a puilor de carne apar diferite probleme care duc la pierderi economice importante. Identificarea din timp a acestor probleme, cunoaşterea cauzelor care duc la apariţia lor şi acţionarea rapidă pentru remediere pot atenua sau evita pierderile economice majore.
Pentru înţelegerea cauzelor care duc la pierderi în ferma de pui de carne este necesară o cunoaştere bună şi un spirit de observaţie a crescătorului asupra efectivului de păsări. Din acest motiv, realizarea unor evidenţe stricte cu privire la mortalităţi, consumurile de apă şi de furaje, monitorizarea temperaturii, umidităţii şi a programului de lumină ne ajută să înţelegem evoluţia efectivului de păsări şi să identificăm în timp util posibilele cauze care duc la problemele tehnice din timpul exploatării.
Analiza datelor şi raportarea lor la ghidul tehnologic al rasei
Fiecare serie de pui crescută trebuie monitorizată din toate punctele de vedere, iar datele trebuie notate şi comparate cu ghidurile tehnologice ale hibrizilor de carne. În cazul în care apar devieri, putem interveni punctual pentru remedierea problemelor apărute. Evidenţa şi analiza datelor sunt importante pentru a observa efectele schimbărilor de nutriţie, de management, de microclimat, cât şi starea de sănătate a păsărilor.
În general, pentru obţinerea performanţei în cadrul exploataţiilor avicole, trebuie înregistraţi şi controlaţi toţi factorii care pot influenţa creşterea şi dezvoltarea efectivelor de păsări. Printr-o monitorizare permanentă şi prin compararea datelor obţinute în exploataţiile proprii cu ghidurile tehnologice ale hibrizilor de pui din fermă, se poate interveni în timp util în remedierea sau corectarea anumitor factori tehnologici care pot influenţa în mod negativ performanţele efectivelor de păsări.

CE DATE COLECTĂM?
În mod concret se vor urmări date zilnice, date asupra întregului efectiv şi date pe serie.
Date zilnice:
• Mortalitatea şi cauzele;
• Consumul zilnic de furaje;
• Consumul zilnic de apă;
• Raportul de consum furaje/apă;
• Decontaminarea apei;
• Minumul şi maximul temperaturii;
• Minimul şi maximul umidităţii.
Date asupra întregului efectiv:
• Furajul furnizat (suplimentele furajere, tipul furajului, data administrării şi cantitatea consumată);
• Greutatera corporală (pe zi, săptămână şi perioadă);
• Tratamentele efectuate;
• Schema de vaccinări aplicată;
• Programul de lumină;
• Starea efectivului;
• Starea aşternutului;
• Densitatea puilor.
Date pe serie:
• Apa, testarea sursei de apă din punct de vedere calitativ şi microbilogic;
• Randamentul exploatării;
• Procentul de mortalitate şi cauzele.
Evidenţa performanţei_b
Evidenţa performanţei_b
Evidenţa performanţei_b
 EvidenÅ£a performanÅ£ei_b
Evidenţa performanţei_b
Evidenţa performanţei_b
Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute