Treceți la conținutul principal

ESENŢIAL LA STARTUL UNEI NOI SERII DE PUI

ESENŢIAL LA STARTUL UNEI NOI SERII DE PUI

Înaintea populării halei de producţie cu pui, trebuie să fiţi siguri că spaţiile de creştere au fost bine decontaminte, că utilajele de creştere şi exploatare existente în adăpost funcţionează la parametri normali şi că se asigură factorii optimi de microclimat, de furajare şi de adăpare.

Să luăm pe rând elementele esenţiale în pregătirea producţiei unei noi serii de pui.

Decontaminarea halei de creştere
Este o etapă deosebit de importantă pentru realizarea unui mediu de creştere cât mai curat. De executarea corectă a acestor lucrări depinde în mare măsură sănătatea puilor introduşi în spaţiile de creştere. Randamentul de siguranţă microbiologică a puilor poate ajunge la un procent de 80% dacă se respectă întocmai măsurile sanitar-veterinare de prevenire şi de combatere a bolilor la pui.
În momentul efectuării curăţeniei şi a decontaminării, nu trebuie să omiteţi următoarele: tubulatura instalaţiilor de admisie şi de evacuare a aerului din hală; pereţii şi tavanul halei; instalaţiile de adăpare şi - acolo unde există - bazinele de rupere a presiunii; anticamera adăpostului; perimetrul din exteriorul halei; podeaua; controlul circulaţiei insectelor.
Din punct de vedere al etapelor decontaminării, trebuie respectată următoarea ordine de execuţie a lucrărilor:
• Evacuarea mecanică a aşternutului existent: a părţii grosiere a aşternutului, apoi finisarea şi eliminarea tuturor rămăşiţelor din perimetrul halei;
• Flambarea tuturor suprafeţelor din hala de producţie;
• Spălarea halei: tavan, utilaje, pardoseală, buncăre de furajare, ventilatoare, alei de deservire;
• Aspersie cu soluţie decontaminantă, apoi văruit şi termonebulizare I;
• Introducerea aşternutului în adăpost şi apoi aspersie cu soluţie decontaminantă;
• Reglaje hală şi izolaţie termică;
• Termonebulizare II.
Perioada de decontaminare a adăposturilor de pui durează, în mod general, trei săptămâni, din care două sunt perioada în care se efectuează decontaminarea şi apoi o săptămână de odihnă a halei de producţie, dar în mod obligatoriu minim 7 zile. După finalizarea decontaminării, se prelevează probe de pe suprafeţele halei şi se trimit la laborator pentru analiza eficienţei decontaminării. Nerespectarea etapelor de decontaminare, cât şi efectuarea unei operaţii de decontaminare superficială conduc la un risc mărit din punct de vedere epidemiologic, cu repercusiuni grave din punct de vedere economic.

pui carne_b

Apă la discreţie
Apa este un factor principal în creşterea şi exploatarea puilor de carne. Se cunoaşte faptul că 70% din organimul păsărilor este apă, acest lucru cerând o atenţie marită asupra acestui factor. În primele zece zile de viaţă, puii consumă în fiecare zi o cantitate de apă mult mai mare decât greutatea lor corporală. Astfel, un obiectiv prioritar este asigurarea apei în cantitatea necesară, cât şi ca nivel calitativ. Din punct de vedere al analizei apei, trebuie urmărite două direcţii:
- Caracterele chimice: analizele trebuie efectuate la fiecare început de serie şi, în mod obligatoriu, la deschiderea unei noi surse de apă;
- Caracterele microbiologice trebuie analizate la ieşirea din sursă, cât şi la nivelul adăpătorilor din halele de producţie.
Apa asigură desfăşurarea în bune condiţii a tuturor proceselor fiziologice din organismul păsărilor. Ea poate ajunge în organism pe două căi: sub formă de apă de băut şi sub forma apei din compoziţia furajelor. Cantitatea de apă necesară desfăşurării proceselor fiziologice normale depinde de o serie de factori, cum ar fi: natura nutreţului consumat, temperatura mediului ambiant şi nivelul de producţie. În general, se consideră ca fiind optim din punct de vedere fiziologic aportul de 2 grame de apă pentru un gram de furaj consumat. Neasigurarea temperaturii necesare puilor de carne influenţează foarte mult consumul de apă, astfel, dacă temperaturile sunt foarte ridicate faţă de normal, volumul de apă creşte uneori chiar până la dublu. În momentul în care păsările suferă de sete, primul simptom este scăderea în greutate. După această perioadă de însetare, când se reia programul normal de administrare a apei, revenirea la greutate se face foarte greu. Din aceste motive, apa trebuie administrată păsărilor la discreţie, în sisteme de adăpare automată.

Intensitatea şi durata fluxului luminos
Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne. Pentru a realiza un iluminat corect, adăpătorile şi hrănitorile trebuie să fie iluminate foarte bine, iar fluxul luminos trebuie să fie distribuit uniform la nivelul întregului adăpost.
Ţineţi cont că intensitatea, durata şi culoarea luminii nu pot fi standardizate într-un anumit program tip, deoarece fiecare hibrid de carne sau de ouă are nevoie de un timp şi de o intensitate de lumină proprii, specificate de altfel de către firmele producătoare de material biologic. Intensitatea şi durata fluxului diferă şi în funcţie de etapa de dezvoltare a păsărilor.
Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului găinilor ouătoare.
În conceperea schemei electrice pentru adăposturile de păsări, s-au urmărit următoarele obiective, şi anume:
• Un preţ de cost cât mai redus;
• Un grad avansat de automatizare, care să permită angajarea unor operatori umani fără un nivel prea ridicat de pregătire;
• Simularea răsăritului şi apusului soarelui în hala de producţie;
• Componentele utilizate să nu fie produse exclusiv pentru creşterea şi exploatarea păsărilor, aşadar acestea să fie la îndemâna oricui şi să poată fi achiziţionate la un preţ competitiv.

Un aşternut de calitate
Aşternutul are un rol deosebit de important deoarece nu permite contactul direct al puiului cu pardoseala, menţine o temperatură constantă şi absoarbe umiditatea provenită din dejecţii. Din punct de vedere calitativ, acesta trebuie să fie curat, să nu conţină germeni patogeni. Pentru a asigura o bună protecţie termică, stratul trebuie să fie gros de minimum 10 cm. Indiferent de materialul folosit - rumeguş, paie, coji de floarea-soarelui etc. -, acesta trebuie să fie uniform împrăştiat şi să nu fie mărunt, pentru a preveni ingerarea acestuia de către pui.

Ventilaţia şi noxele
În halele de creştere şi exploatare a puilor de carne trebuie asigurat un nivel maxim al calităţii aerului. Acest lucru se realizează prin utilizarea ventilaţiei. Nerespectarea calităţii aerului duce la îmbolnăviri ale efectivelor de păsări şi la nerealizarea performanţelor productive, implicit la pierderi economice. În tabelul 2 sunt prezentate valori ale calităţii aerului, date furnizate de firma Cobb.
Concentraţia de gaze nocive şi implicit conţinutul de O2 din aerul din adăpost depind de rata ventilaţiei. În momentul în care se efectuează o bună ventilaţie, conţinutul de O2 trebuie să fie de 16%. Pentru exemplificare, vom prezenta în tabelul 3 influenţa gazelor nocive asupra organismelor păsărilor.
Păsările din adăposturi degajă cantităţi importante de căldură, umiditate şi bioxid de carbon, iar dejecţiile şi aşternutul provoacă degajări de amoniac, hidrogen sulfurat, mirosuri puternice, la care se adaugă praful de la nutreţuri sau de la aşternut.


TABELUL 1: CALITATEA STANDARD AL APEI PENTRU PUII DE CARNE
tab 1_calitatea apei_b


TABELUL 2: VALORI ALE CALITĂŢII AERULUI (FIRMA COBB)
tab 2_calitatea aerului_b

TABELUL 3: EFECTELE CONTAMINĂRII AERULUI ASUPRA PĂSĂRILOR


tab 3_noxe_b

SURSA REVISTA FERMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am ...

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă pr...

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/