Treceți la conținutul principal

Dekalb Smart Center la Iaşi

ntr-o zi ploioasă de toamnă, pe frumoasele plaiuri moldoveneşti, mai exact la Vlădeni, în judeţul Iaşi, în incinta fermei societăţii Panifcom SRL, Monsanto România a organizat un eveniment de prezentare a noului concept Dekalb Smart Center, prin care fermierii au de fapt acces la adevărate platforme tehnologice, nu văd doar simple loturi demonstrative. În plus, primesc informaţii şi află soluţii noi pentru creşterea profitabilităţii fermelor lor.
Evenimentul de la Vlădeni a fost primul de acest gen din regiunea Moldovei. La această acţiune au participat peste 150 de invitaţi, fermieri, presă de specialitate şi reprezentanţi ai companiilor de inputuri. Echipa Monsanto a prezentat, în ziua de 22 septembrie 2017, loturi demonstrative cu cei mai noi şi performanţi hibrizi de porumb din noua genetică Dekalb.
Cartografierea solului, tipuri de sol, agricultură de precizie, diferite densităţi de semănat, soluţii tehnice recomandate în funcţie de hibrid sau de cultură, în sistem irigat sau neirigat, toate acestea le-au putut vedea fermierii în loturile demonstrative de porumb. Plantaţiile au fost înfiinţate pe o suprafaţă de 37 ha şi au beneficiat de soluţii tehnice diferite în funcţie de sol, de sisteme de irigare prin picurare, iar hibrizii DEKALB au fost testaţi la densităţi diferite, cu variante cuprinse între 50.000 şi 125.000 de plante/ha. Printre hibrizii prezentaţi s-au numărat noile produse ale cercetării Monsanto, şi anume: DKC 4670, DKC 3415, DKC 3969, DKC 4351, DKC 4541.
Semănat de precizie la densităţi variabile
Departamentul Tehnic al Monsanto România a stat la dispoziţia fermierilor oferind informaţii utile cu privire la avantajele noilor hibrizi Dekalb şi ale semănatului de precizie la diferite viteze de deplasare a maşinii de semănat, respectând „Rata Variabilă la Semănat” şi densitatea recomandată de specialiştii DEKALB, pentru a ajunge la cele mai bune rezultate. 
Fermierii din zona Moldovei au avut ocazia să discute, să vadă şi să afle noi soluţii tehnice de cultivare, să îşi împărtăşească impresii şi cunoştinţe din experienţa proprie. 
Reprezentaţii DEKALB le-au împărtăşit celor prezenţi succesul obţinut la “Ziua Porumbului” 2017, eveniment desfăşurat la Orezu, în ferma lui Nicolae Sitaru, unde hibrizii DEKALB au obţinut producţii de peste 15 t/ha. Tot în cadrul evenimentului, au fost prezentate şi produsele Roundup şi Seminis. 
În organizarea evenimentului, Monsanto i-a avut ca parteneri pe Netafim, Vital Fields, Agrar Tech şi, nu în ultimul rând, ferma Panifcom Iaşi.

FERTIRIGARE DIFERENŢIATĂ, DIRECT LA RĂDĂCINĂ 
Noutatea platformei tehnice de la Vlădeni a constat în faptul că solul a fost cartografiat, iar datele au fost digitizate şi introduse în computerul tractorului. În momentul semănatului, densitatea culturii s-a realizat automat, în funcţie de fertilitatea solului. ”Avantajul Platformei de aici este faptul că pe suprafaţa de 37 hectare sunt trei tipuri de sol cu grad de fertilitate diferită, ceea ce a putut pune în valoare semănatul diferenţiat ca densitate în funcţie de sol. 
Un alt avantaj îl prezintă sistemul de irigare prin picurare. Acesta este amplasat la 35 cm adâncime şi irigă planta direct la rădăcină. Datorită faptului că acest sistem de irigare a fost conceput în module de şapte hectare, se poate realiza o fertilizare diferenţiată în funcţie de necesarul de nutrienţi din sol. Aşadar, administrarea fertilizanţilor se realizează odată cu irigarea administrând direct la rădăcină, evitând pierderile inerente pentru administrarea clasică la nivelul solului. În fapt, testând în mod real diverşii hibrizi de porumb, în condiţii reale, pe diferite tipuri de sol, cu densităţi variabile ne ajută să alegem hibridul optim pentru a fi cultivat în arealul nostru de cultură”, ne-a declarat Liviu Bălănici, reprezentantul SC Panifcom SRL, partenerul Monsanto România.

Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (201) (15-31 octombrie 2017)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am ...

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă pr...

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/