Treceți la conținutul principal

EFECTIVE în SCĂDERE! Am pierdut 7 MILIOANE de păsări!

ROMÂNIA PIERDE MILIOANE DE PĂSĂRI ANUAL. Dacă în mai 2015, MADR avea înregistrate 75.642.626 capete păsări în România, la sfârşitul anului 2016 exista un efectiv de 68.856.062 capete. 
Iată o scădere de aproximativ, atenţie!, de aproximativ 7 milioane de capete! 
“Dacă urmărim statisticile, observăm că din punct de vedere al structurii, 46,99% din efective sunt crescute în sisteme industriale, iar, atenţie!, în gospodăriile ţărăneşti (ferme familiale, cum pompos au fost denumite de către statisticieni) - 53%. Ca să vă puteţi da seama de dezastrul din acest sector, trebuie să menţionăm că 53% din efectivele de păsări se găsesc în peste 1,7 milioane de gospodării. Efective de păsări care au o performanţă scăzută, ferme în care nu există o trasabilitate reală a produsului şi nu se poate realiza un control sanitar veterinar corect şi coerent al acestor efective şi care nu pot susţine economic gospodăriile ţărăneşti din cauza producţiilor scăzute şi a costurilor mari de producţie”, atrage atenţia Leonard Constantin Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări pentru Carne şi Ouă Iaşi, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!
Potrivit acestuia, din punct de vedere al producţiei, situaţia se prezintă în felul următor, pe sectorul carne a fost înregistrat, la sfârşitul anului 2016, un efectiv de 34.723.527 capete, ce reprezintă 50,49% din efectivul naţional de păsări.

Pe structuri de sisteme de creştere, păsările de carne se regăseau în proporţie de 35,05% în gospodăria ţărănească şi 64,95% în ferma industrială. La găinile ouătoare situaţia este următoarea: total 34.132.535 capete, din care 71,27% în ferme de subzistenţă şi 28,72% în ferme industriale.
Ştiaţi că:
- Italia produce 50 de milioane de pui în sistem tradiţional, din care 10 milioane sunt vânduţi în alte ţări din Europa. 
- În Franţa se obţin 160 de milioane de pui în sistem tradiţional, din care 120 milioane sunt Label Rouge tradiţional în aer liber, crescuţi de 7.000 de agricultori şi vânduţi sub sigla a 31 de asociaţii. 
- Spania obţine 24 de milioane de pui de carne în sistem tradiţional, cu un nivel de producţie de carne între 46 şi 48.000 tone pe serie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am ...

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă pr...

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/