Treceți la conținutul principal

Cum obţinem puiul inimos şi sănătos? (I)

 

Cum obţinem puiul inimos şi sănătos? (I)

Şi carnea de pasăre poate fi o sursă naturală şi sănătoasă de acizi graşi pentru organismul uman! Ce este şi cum putem obţine puiul îmbogăţit cu omega 3 şi omega 6?

un articol de
LEONARD CONSTANTIN STAFIE

Cum nu toată lumea are acces la alimente cu un conţinut ridicat de omega 3 şi 6 (peşte, ulei de peşte sau anumite seminţe), mai ales din cauza preţului, ne-am gândit la carnea de pasăre îmbogăţită cu omega 3 si omega 6. De ce carnea de pasăre? Pentru că este accesibilă ca preţ, se obţine rapid la costuri rezonabile şi este preferată de mulţi consumatori.


De ce puiul îmbogăţit?


Ideea de pui îmbogăţit a plecat şi de la nevoia de a elimina consumul substanţelor de sinteză pentru completarea necesarului de omega 3 şi omega 6. O altă motivaţie a fost de a nu administra păsării substanţe de sinteză chimică, ci a aduce un aport de substanţe nutritive pe cale naturală, adică utilizarea unor tipuri de furaje. În cazul nostru, am optat pentru şrotul de cânepă, fiind disponibil fără costuri suplimentare prea mari. Astfel ca organismul păsării să preia acizii grasi din furaj şi să îi sintetizeze, pentru a fi disponibili organismului uman pe cale naturală. Discutăm de obţinerea de alimente funcţionale care pot întradevăr să aducă un supliment de substanţe nutriţionale necesare metabolismului uman.

pui inimos 2 CANVA_b

foto: canva.com


De la idee la practică


În primăvară, Ion Budeanu de la firma Coseli, m-a abordat cu privire la posibilitatea livrării de şrot de cânepă crescătorilor de păsări. Prea multe rezultate cu privire la utilizarea lui în furajarea păsărilor nu aveam, doar pe partea de găini ouătoare, unde Vasile Bunduc, în lucrarea sa”Soluţii nutriţionale inovative pentru obţinerea de ouă cu caracter de aliment funcţional”, menţionează nişte rezultate deosebite în practică. Aşadar, am demarat un experiment pe carnea de pui. Motivaţia a fost simplă, dacă se doreşte vânzarea de şrot de cânepă pentru a obţine carne de pasăre îmbogăţită, crescătorii de păsări sunt destul de pragmatici şi se întreabă: Cu cât îmi cresc costurile? Rata de creştere şi consumul de furaje nu sunt influenţate în mod negativ? Acea carne de pasăre chiar are un conţinut mai mare de acizi graşi? Ce plus îmi aduce mie dacă utilizez şrot de cânepă? Întrebări normale când coordonezi o afacere în zootehnie. Aşadar, am realizat un experiment în condiţii reale de creştere şi exploatare a puilor de carne.
Detaliile, în numărul viitor.

pui inimos fericit Canva_b

foto: canva.com


ETICHETARE CORECTĂ


Creşterea puilor de carne în sistem ”tradiţional” îmbracă mai multe forme:

  1. Din punct de vedere al sistemului de creştere, conform regulamentului european CE nr. 543/2008 art. 11, etichetarea cărnii de pasăre se poate face cu menţiunea: Crescut în spaţii închise - sistem extensiv. Crescătorii care doresc să eticheteze carnea cu această denumire trebuie obligatoriu a îndeplini cumulativ 2 criterii:

- densitatea per mp nu poate fi mai mare de 15 capete sau 25 kg greutate vie;
- vârsta de sacrificare să fie de minimum 56 de zile.

2. Din punct de vedere al alimentului îmbogăţit. Conform legislaţiei din SUA, de exemplu: ”un aliment care este etichetat ca îmbogăţit cu un nutrient trebuie să conţină cu cel puţin 10% mai mult din acel nutrient comparativ cu acelaşi tip de aliment care nu este îmbogăţit”.

Sursa REVISTA FERMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute