Ferma de carne: pui de o zi sănătoşi şi viguroşi
La momentul actual, întâlnim o multitudine de furnizori de pui de o zi. Ca o regulă generală, la achiziţia puilor de o zi trebuie să fiţi informaţi cu privire la hibridul cumpărat şi la vaccinările care au fost făcute în staţia de incubaţie. Pentru puii de o zi trebuie să aveţi în vedere în primul rând provenienţa acestora, aici este vorba de staţia de incubaţie care îi produce, şi, nu în ultimul rând, de hibridul folosit.
Din punct de vedere al hibrizilor, trebuie să ştiţi că sunt două tipuri de hibrizi de carne: cu creştere rapidă şi cu creştere lentă. Hibrizii utilizaţi pentru creştere rapidă (la vârsta de 42 de zile au o greutate corporală de 2,5 kg) sunt: COBB 500, ROSS 308, Hubbard Isa etc. Hibrizii cu creştere lentă ating greutatea corporală de 3-3,5 kg la vârsta de 81-90 zile şi se pretează la creşterea în sistem tradiţional, conform Regulamentului European nr 543, art. 11 şi anexa V.
Ce urmărim când cumpărăm puii de o zi?
În momentul în care achiziţionaţi puiul, tehnologiile de creştere pe care le adoptaţi trebuie să asigure puiului necesităţile fiziologice pentru a pune în valoare caracteristicile productive. Puii la o zi trebuie să aibă puful complet uscat, să fie vioi şi să nu aibă defecte exterioare.
Caracteristicile care trebuie să le îndeplinească puii de o zi sunt: să îşi menţină echilibrul, eliminându-se exemplarele în decubit; picioarele să fie drepte; abdomenul să fie normal; ombilicul să fie uscat şi cu plaga închisă; puii să aibă puful uscat, neaglutinat şi fără resturi de ou; greutatea puilor să varieze între 35 şi 45 grame.
Greutatea corporală a puilor de o zi reprezintă aproximativ 60-65% din greutatea ouălor introduse la incubat. Astfel, dacă ouăle provin de la puicuţe care abia au intrat în perioada de ouat, greutatea lor va fi mică şi, implicit, a puilor rezultaţi din acestea. De aceea, este important ca puii achiziţionaţi să provină din acelaşi lot de ouă. Dacă nu vom avea o uniformitate a greutăţii puilor la vârsta de o zi, la finalizarea seriei vom avea o variabilitate foarte mare a greutăţilor corporale.
Transportul puilor de o zi se realizează în maşini închise care să poată asigura temperatura (28-30oC) necesară, cât şi ventilaţia. În acelaşi timp, suprafeţele interioare ale maşinii trebuie să fie bine spălate şi decontaminate. Puii sunt transportaţi în lădiţe de plastic sau în cutii de carton, compartimentate şi cu un dispozitiv de ventilaţie, cu o capacitate variabilă între 50 şi 100 de pui/cutie. La rândul lor, şi acestea sunt curăţate şi decontaminate, astfel încât transportul să se realizeze în condiţii cât mai bune. Transportul puilor de la staţia de incubaţie la beneficiar trebuie să se realizeze în timp cât mai scurt.
Densitate corectă la populare
Pentru asigurarea unui microclimat optim şi a unui aşternut curat, este necesar a se respecta densitatea la populare specificată de fiecare producător de hibrizi de carne. În funcţie de numărul de păsări dintr-o hală de creştere şi de exploatare a puilor de carne, se va realiza şi calculul frontului de furajare şi de adăpare. Din cauza nerespectării densităţii la populare, în ferme apar o serie de neajunsuri, cum ar fi:
- Reducerea ratei de creştere, mai ales în perioada dinaintea sacrificării;
- Lipsa uniformităţii efectivelor de pui;
- Creşterea ratei mortalităţii;
- Deprecierea semnificativă a aşternutului permanent;
- Incidenţă mai mare la îmbolnăvire;
- Defecte ale scheletului picioarelor;
- Deprecierea semnificativă a calităţii cărnii şi a pielii;
- Acoperire slabă cu penaj.
Criterii de stabilire a densităţii
Densitatea la populare se va stabili în funcţie de greutatea medie a puilor la sacrificare, cât şi de modalităţile de ventilare adoptate.
Dacă se cunoaşte că ventilaţia are anumite carenţe şi nu asigură un nivel corespunzător de aer curat, atunci se va micşora numărul de pui pe metru pătrat. Densitatea la populare depinde în mare măsură de controlul microclimatului din interiorul adăpostului. Pentru perioada de start se recomandă 40 de pui/mp. Această densitate este în strânsă corelaţie cu kilogramele în viu/mp şi cu greutatea la livrare.
Datorită faptului că fiecare hibrid de carne are cerinţe diferite cu privire la densitatea la populare, se impune o analiză pentru ficare hibrid în parte.
În adăposturile cu ventilaţie naturală, se recomandă o densitate de 25 kg viu/mp, în condiţiile în care mediul ambiant nu este prea cald. În adăposturile în care factorii de microclimat sunt controlaţi, se recomandă o densitate de maximum 30-35 kg viu/mp, spaţiul rămas fiind suficient pentru hrănitori şi adăpători.
Temperatura din hală trebuie să fie de 26-28oC, iar în zona de creştere de 32-34oC. Pe timp de iarnă, temperatura va fi asigurată cu 36-48 de ore înainte de populare, iar pe timp de vară, cu 24 de ore înainte.
La modul general, se pot aplica următoarele densităţi:
• Ziua 1 - vor fi 40 de pui/mp, pentru un areal de 4,5 m în diametru, şi se va asigura o sursă de încălzire de minim 2500 Kcal;
• Ziua 4 - vor fi 35 de pui/mp;
• Ziua 7 - vor fi 30 de pui/mp;
• Ziua 10 - 12 pui vor fi lăsaţi pe toată suprafaţa halei, adică 15-16 pui/mp;
Cu privire la densitatea puilor, apar diferenţe destul de semnificative între diversele tipuri de hibrizi. Din acest motiv recomandăm ca înainte de achiziţia efectivelor, să consultaţi caracterisiticile tehnice a hibrizilor, pentru a putea evita anumite neplăceri apărute din cauza nerespectării densităţii la populare. Trebuie menţionat că acest lucru are o influenţă negativă asupra randamentului economic al exploataţiilor de pui, putând provoca pierderi economice deosebit de mari.
Caracteristici ale hibrizilor de pui de carne
Datorită diversităţii de hibrizi de carne disponibili la momentul actual pe piaţa românească, ne simţim obligaţi să facem o prezentare generală comparativă a acestora, după ghidurile tehnice, pentru a veni în întâmpinarea crescătorilor de păsări.
La ora actuală, în România, întâlnim frecvent trei hibrizi de carne: Cobb 500, Ross 308 şi Hubbard Flex. În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare.
• Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că, din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22 şi 25% PB sau Hubbard Flex cu 21-22% PB.
• Cobb 500. Din punct de vedere al condiţiilor de microclimat, Cobb 500 este pretenţios, necesitând o atenţie deosebită pentru menţinerea parametrilor conform ghidului de exploatare. Datorită faptului că are o viteză mare de creştere, acesta prezintă atât o sensibilitate accentuată, cât şi faptul că la creşterea pe aşternut permanent, aşternutul trebuie menţinut în condiţii optime. Prezintă o capacitate mare de ingerare a furajului, astfel că, din punct de vedere al timpului de lumină, se pot aplica progame de lumină cu un timp mare de întuneric. Hibridul Cobb 500 a fost creat special pentru producţia de piept şi prezintă un randament ridicat la sacrificare. Un dezavantaj major al acestui hibrid de carne, cauzat de viteza mare de creştere, este apariţia sindromului morţii subite a puilor.
• Hibridul Ross 308 a fost creat pentru producţia de piept şi pulpe, fiind destul de bine proporţionat. Necesită un furaj mai scump pentru a obţine performanţe, dar prezintă o rezistenţă mai bună la condiţiile de microclimat. Se găseşte pe scară largă la noi în România datorită faptului că părinţii de hibrizi de carne Ross au un procent mai mare de ouat faţă de parinţii de Cobb 500, cât şi faptului că procentul de ecloziune este mai mare.
• Hibridul de carne Hubbard Flex se adaptează foarte bine la condiţii de hrană şi microclimat empirice, dar să nu ne aşteptăm la performanţe deosebite dacă nu li se asigură necesarul din punct de vedere tehnologic.
Comparativ, Cobb 500 necesită un management tehnologic pretenţios, dar cu o reţetă furajeră ieftină, Ross 308 necesită un furaj foarte bine echilibrat şi mai scump, dar din punct de vedere al managementului nu ridică probleme deosebite. Hubbard Flex nu ridică pretenţii nici din punct de vedere al managementului tehnologic şi nici din punct de vedere al furajării.
TABELUL 1: DENSITATEA LA POPULARE PENTRU HIBRIDUL DE CARNE COBB 500 (81)
TABELUL 2: DENSITATEA LA POPULARE PENTRU HIBRIDUL DE CARNE ROSS
Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Comentarii