Treceți la conținutul principal

DIVERSIFICAREA PRODUCŢIEI - Ovidiu Hlihor a găsit SOLUŢIA pentru dezvoltare

DIVERSIFICAREA PRODUCŢIEI - Ovidiu Hlihor a găsit SOLUŢIA pentru dezvoltare

În decembrie 2013 scriam în revista Ferma despre un tânăr din Bălţaţi, judeţul Iaşi, care împreună cu familia lui exploatează o fermă pomicolă întinsă pe aproximativ 50 de hectare. Este vorba despre Ovidiu Hlihor, în a cărui fermă am revenit recent.

 

Pe lângă sectorul pomicol, Ovidiu Hlihor mai utilizează şi aproximativ două sute de hectare de teren - sector vegetal, iar pentru diversificarea producţiei, dar mai ales pentru a nu fi doar furnizor de materie primă, acesta a găsit o soluţie destul de interesantă. Fermierul a început să cultive şi cânepă. Dar cel mai important este faptul că valorificarea producţiei se realizează sub formă finită, respectiv ulei de cânepă şi făină de cânepă.

Ulei canepa_b

De unde şi până unde cânepă?
Răspunsul este simplu. Ca orice fermier care încearcă să îşi rentabilizeze sectorul vegetal, Ovidiu a încercat să cultive plante cu valoare adăugată, unde şi sprijinul financiar din partea APIA este mai mare. Dar de la poveste până la realitatea din câmp este o distanţă destul de mare. Dacă pe hârtie totul pare frumos, practica ne demonstrează contrariul. ”În primul an am cultivat cânepă sperând la un preţ bun la procesator, cât şi o subvenţie consistentă, dar realitatea mi-a dovedit cu totul altceva. Atunci am căutat soluţii de a procesa cânepa şi de a vinde produse finite. Aşa am ajuns să produc ulei de cânepă, făină de cânepă, dar şi ulei de floarea-soarelui”, ne-a declarat Ovidiu Hlihor.
Aşadar, totul a început cu studiul de piaţă şi achiziţia de echipamente pentru procesare, apoi a trecut la analize de laborator care să demonstreze calitatea produsului obţinut. ”Observând tendinţa pieţei de consum a produselor cu conţinut de Omega 3, 6, 9, cannabinol, gamma-tocoferol şi terpene şi faptul că uleiul de cânepă are efecte antiinflamatorii, antibacteriene, anticancerigene, antiepileptice şi citoprotectoare, atunci am achiziţionat o instalaţie de producere şi de ambalare a uleiului. Am testat produsele în laboratoare acreditate şi uite aşa am ajuns producător de ulei de cânepă”, spune Ovidiu Hlihor. Tânărul şi-a propus ca în perioada următoare să obţină şi alte produse din cânepă, dar deocamdată, fiind în testare şi acreditare, nu intrăm în amănunte.

Ulei canepa_b


În viitor va obţine şi produse cosmetice
La momentul actual, tânărul lucrează împreună cu un prieten la obţinerea unor produse cosmetice pe bază de cânepă şi nu numai. Aceste produse au trecut de fazele de testare, de formulare a reţetelor şi acum sunt în etapele de înregistrare. Aşadar, în curând ferma pomicolă îşi va diversifica oferta, de la fructe, plante ornamentale, material săditor, de acum va oferi şi uleiuri de cânepă, făină de cânepă şi, în viitorul apropiat, şi diverse produse cosmetice.
Deci, cu puţină imaginaţie, cu multă muncă şi voinţă se poate rentabiliza sectorul vegetal. Aşteptăm invitaţia la lansarea produselor cosmetice pentru a le testa şi vedea! Mult succes!

 Ulei canepa_b

PÂINEA DIN FĂINĂ DE CÂNEPĂ
Din categoria uleiurilor vegetale, cel de cânepă obţinut prin presarea la rece a seminţelor este cel mai sănătos. Este recomandat a fi utilizat pentru diverse boli, cum ar fi diabetul, colesterol mărit, diverse afecţiuni dermatologice ş.a.m.d.
În urma procesării cânepei rezultă şi făina de cânepă, produs cu multiple beneficii asupra organismului, aceasta poate fi utilizată şi în fabricarea pâinii, unde poate participa în procent de până la zece la sută. ”Făina de cânepă din componenţa unei pâini ne ajută să ne îmbunătăţim memoria, datorită conţinutului ridicat de fibre ajută organismul pentru un tranzit intestinal mai bun şi aduce un aport suplimentar de calciu în organism”, menţionează Ovidiu.


Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

SURSA REVISTA FERMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/