George Iamandi şi brandul „Moş Ilie Măcelaru’”
În comuna Răcoasa, Moş Ilie Măcelaru’ a fost un nume al cărui notorietate a trecut de mult graniţele satului. Era un vânător vestit şi un măcelar iscusit. Nepotul său, George Iamandi, cu mult mai tânăr, care l-a iubit nespus de mult, i-a călcat pe urme şi a hotărât să-i ducă renumele şi tradiţia pe mai departe.
După ce a stâns un bănuţ alb pentru zile negre, s-a întors din străinătate, unde a lucrat în construcţii. Pesemne că a fost mai puternică chemarea satului! Pentru a cinsti memoria bunicului a pus pe roate o carmangerie cu afumătoare, producând preparate tradiţionale sub brandul „Moş Ilie Măcelaru’”.
„Moşule, ce tânăr eşti!” - varianta Răcoasa
Aşadar, vorba cântecului „Moşule, ce tânăr eşti!” i se potriveşte de minune lui George Iamandi. „În urmă cu trei ani, am hotărât să mă întorc acasă după ce am fost plecat împreună cu soţia să ne asigurăm un viitor. Aşa că după ce m-am toot săturat să stau printre străini, am venit cu gândul să investesc într-o afacere de tip familial. Mai întâi am cumpărat de la bunicul meu 300 mp de teren; de fapt, grădina de lângă casă. Am depus un proiect de finanţare cu fonduri europene şi cu ce am avut şi noi am construit microunitatea de procesare a cărnii cu toate dotările necesare. Am închiriat un magazin în Piaţa Moldovei din Focşani şi în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, de la ora 8 la 17,00 vindem la zi cam 300 kg de produse de măcelărie şi afumături. Am reuşit cu timpul să-mi fac un portofoliu stabil de clienţi: restaurante, unităţi de alimentaţie publică, pregătesc şi pe comandă pentru nunţi, petreceri şi alte evenimente. Lucrez singur, preţurile acceptabile - comparativ cu produsele industriale de pe piaţă sunt sub acestea”, ne-a declarat urmaşul lui Moş Ilie Măcelaru’.
O investiţie de 30.000 de euro
În paralel, George Iamandi deţine o microfermă de creştere a porcinelor, cu un efectiv de peste 25 de capete, de unde aprovizionează caramangeria cu materie primă. Mai are şi o suprafaţă de teren de câteva hectare pe care cultivă plante furajere. Când este nevoie şi sunt comenzi mai mari, cumpără carcasă de porc de la abator pe care o tranşează. În incinta gospodăriei a pus în funcţiune o afumătoare cu circuit închis, după un proiect gândit de el: face foc cu lemn de esenţă tare (fag, prun şi stejar uscat), fumul rezultat din ardere este introdus în camera de afumare, apoi este captat şi recirculat în instalaţie. Afumarea cărnii începe, de regulă, dimineaţa şi durează cam patru ore. Zilnic procesează tradiţional câteva sute de kilograme de: cârnaţi, costiţă, şuncă, pastramă, picioare de porc, coaste, ciolane şi oase garf… Este un procedeu clasic de afumare, totul este natural. George Iamandi se îngrijeşte ca produsul de la Moş Ilie Măcelaru’ să fie bun şi lumea mulţumită.
La comandă poate prepara orice tip de carne: de oaie, de pasăre, de capră, de vită, de peşte; condiţia e ca solicitările să fie făcute din timp, cu cel puţin trei zile înainte de livrare. Are pagina lui de facebook - Moş Ilie Măcelaru’ - unde primeşte comenzile şi comunică activ cu clientela.
George Iamandi utilizează arta combinării condimentelor, dozând cu pricepere condimentele tradiţionale: piper, sare, usturoi şi ardei iute, dar şi busuioc, hasmaţuchi, coriandru, chimen, tarhon şi cimbru, pentru a da o aromă subtilă şi savoare cărnii şi preparatelor din porc. Respectă procesul tehnologic, altminteri nu ar fi obţinut toate aprobările de funcţionare. Mica făbricuţă dispune de dotările absolut necesare în carmangerie: utilaje şi echipamente, filtru sanitar, spaţiu de depozitare amenajat corespunzător, cameră frig iar transportul cărnii şi al preparatelor la piaţă se face cu autospecială prevăzută cu instalaţie de climatizare. Pe tânărul întreprinzător vrâncean, întreaga investiţie l-a costat până acum mai bine de 30 mii de euro.
O fermă de porci în sistem free range
„Aşa cum mi-a recomandat şi dr. ing. Leonard Constantin Stafie, (n.a. - colegul nostru, autor al lucrărilor “Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range” şi „Ghid de creştere a puilor de carne”, cărţi care au generat punerea în operă a unui proiect de succes - „Susţinem învăţământul preuniversitar agricol!” iniţiat de revista Ferma prin Fundaţia Revistei Ferma şi coordonat de Nicoleta Dragomir şi Leonard Stafie), am de gând să-mi extind microferma, să măresc numărul de animale şi să cresc porcii în sistem free range. Am identificat deja o suprafaţă de teren numai bună pentru aşa ceva. Beneficiile sunt demne de luat în seamă: nutriţia animalelor este mult mai naturală, poluarea mediului mai puţin agresivă, calitatea de excepţie a cărnii, iar costurile de producţie sunt mai reduse decât în cazul fermelor de tip industrial. Şi nu în ultimul rând, îmi doresc să protejez brandul deja existent: Moş Ilie Măcelaru’! ”, a concluzionat George Iamandi.
Se-ntorc tinerii, seminţele unei noi rodiri
În comuna Răcoasa este îmbucurător faptul că tineri care au plecat o vreme să lucreze în străinătate se întorc acasă, la vatra satului, răspunzând „chemării sângelui” şi deschid o afacere de familie din banii strânşi cu destulă trudă. „Tinerii satului se întorc precum seminţele unei noi rodiri”, aşa cum îi place să spună primarul din Răcoasa, medicul veterinar Vladimir Sebastian Păun.
Articol publicat in revista Ferma nr. 17(244), 1-14 octombrie 2019
Marian MUŞAT
Nicoleta DRAGOMIR
foto: Leonard STAFIE, Claudiu BOROBEI
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Comentarii