Treceți la conținutul principal

Student pentru o zi în laboratoarele de la Zootehnie


Facultatea de Zootehnie a fost invadată ieri, 24 martie, de elevi curioşi * aceştia au asistat la lecţii, au vizitat instituţia de învăţământ şi au aflat ce înseamnă viaţa de student
 Peste 100 de elevi de clasa a XII-a din cadrul Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iaşi au trăit ieri, 24 martie, experienţa vieţii de student. Însoţiţi de profesorii coordonatori şi directorul unităţii de învăţământ, Beatrice - Carmen Zelinschi, aceştia au fost invitaţii Facultăţii de Zootehnie de la Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi în cadrul ediţiei de anul acesta a proiectului educaţional „Student pentru o zi”.

Au schimbat sala de clasă cu amfiteatrul
Deşi au păşit uşor timizi în holurile imense ale Facultăţii, elevii au intrat repede în pielea studenţilor, ajungând să se simtă „de-ai casei”. „Este o activitate devenită tradiţie în cadrul Facultăţii de Zootehnie. Prin acest proiect dorim să împărtăşim cu elevii unde ne desfăşurăm activitatea, cum ne desfăşurăm activitatea şi practic, tot ceea ce înseamnă o zi din viaţa noastră, a cadrelor didactice şi a studenţilor. Sperăm să le placă elevilor ce vor vedea astăzi, iar din toamnă să devină studenţii noştri şi să îmbrăţişeze una dintre meseriile specifice facultăţii noastre”, a opinat prof. dr. Paul – Corneliu Boişteanu, decanul Facultăţii de Zootehnie.
Întreaga conducere a facultăţii şi universităţii s-a arătat extrem de bucuroasă oaspeţi, aceasta sperând ca măcar o parte dintre elevi să revină din toamnă în calitate de studenţi cu normă întreagă. „De fiecare dată când vine o generaţie nouă de studenţi în amfiteatrele facultăţii noastre nu poate decât să fie sărbătoare pentru cadrele didactice şi pentru ceilalţi studenţi, pentru că văd că ştafeta este preluată de o generaţie la fel de frumoasă şi, presupun, la fel de inteligentă. Practic, facultatea noastră nu are o denumire de mare marketing, aşa cum se întâmplă în România, însă poartă această denumire de 65 de ani şi este pe cât de simplă, pe atât de sugestivă. Noi, de aici, suntem cei care asigurăm hrana de trei ori pe zi pentru fiecare dintre oamenii acestei ţări. Hrana de dimineaţă, de la prânz şi seara, în cantitatea şi de calitatea care trebuie. Nu cred că în lumea asta există ceva mai important şi mai înălţător decât a produce hrana, a o controla, a o verifica, pentru ca ea să fie sănătoasă pentru organismul uman. Astăzi încercăm să înfăptuim un fragment de Românie normală. Adică unirea preuniversitarului cu universitarul şi crearea unei punţi între două categorii de învăţământ”, a explicat prof. univ. dr. Benone Păsărin, prorector cu activitatea educaţională.

Acţiuni interactive şi interesante deopotrivă
Pe agenda zilei s-au aflat vizite în cadrul laboratoarelor şi sălilor de curs, lecţii demonstrative, cursuri, workshop-uri, dar şi discuţii libere cu studenţii. Astfel, viitorii absolvenţi de liceu au aflat de la studenţii din anul III despre Clasificarea alimentelor, Bucătăria tradiţională şi Importanţa albinelor. De asemenea, doctoranzii şi absolvenţii Facultăţii de Zootehnie le-au vorbit tinerilor curioşi despre Sistemele de creştere în piscicultură şi Sisteme alternative de creştere a găinilor ouătoare şi a puilor de carne în România. „Acest proiect educaţional se desfăşoară sub forma derulării, timp de o zi, a activităţilor finale ale studenţilor de la facultatea noastră. În programul zilei de astăzi se numără o serie de activităţi didactice, altfel spus, studenţii din anul III le vor preda elevilor, foarte pe scurt, lecţii pe care ei, la rândul lor, le-au învăţat. Ulterior, aceste lecţii vor fi exemplificate în cadrul Târgului de produse tradiţionale. Mai târziu, elevii vor vizita laboratoarele, baza sportivă, campusul şi toate împrejurimile facultăţii noastre”, a explicat conf. univ. dr. Carmen – Olguţa Brezuleanu, coordonatorul proiectului.



„Această activitate oferă elevilor noştri privilegiul de a vedea ce se întâmplă, pe viu, la o facultate. Plecând de la lucrurile cu care sunt familiarizaţi în şcoală, elevii au şansa de a vedea că la facultate lucrurile sunt mai bune, orele se desfăşoară în laboratoare performante, baza didactică este foarte bună. Cred că oricare elev ar trebui să-şi dorească să ajungă, dacă este pasionat, student”, a declarat Beatrice-Carmen Zelinschi, directorul Colegiului Agricol şi de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi”.

Cu un pas mai aproape de studenţie
Impresionaţi de tot ce le poate oferi Facultatea de Zootehnie, dar mai ales de poveştile studenţilor, absolvenţilor şi a cadrelor didactice, elevii au încheiat experienţa studenţiei temporare decişi să revină, din toamnă, în calitate de studenţi pe merit. „Eu am terminat Facultatea de Zootehnie acum ceva ani. Pe atunci sălile nu arătau chiar aşa, dar noile generaţii pot beneficia de săli şi laboratoare moderne şi performante. Pe lângă toate acestea, viitori studenţii vor beneficia de un lucru extrem de important: profesori dedicaţi şi foarte buni. Când am început facultatea, dacă mi-ar fi spus cineva că peste ani voi ajunge să fac doctorat şi să schimb banca de student cu catedra, aş fi spus că râde de mine. Dar viaţa ne poartă pe căi nebănuite. De aceea, sfatul meu pentru toţi elevii care ne trec pragul astăzi (n.r. ieri) este să se înscrie la admitere şi să se bucure de ce le poate oferi viaţa”a afirmat dr. ing. Leonard Stafie, fost absolvent al Facultăţii de Zootehnie şi reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi. 

Proiectul educaţional „Student pentru o zi” continuă până pe data de 7 aprilie, pragul Facultăţii de Zootehnie urmând a fi trecut de elevii Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” şi ai Colegiului Economic Administrativ
Data publicarii: 25/03/2017 SURSA: EVENIMENTUL REGIONAL AL MOLDOVEI

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/