Ghid de crestere

joi, 23 martie 2017

Începând cu luna octombrie a.c., Asociația Fermierilor Agroland a început o campanie de informare a fermierilor mici și mijlocii cu privire la tehnologiile de creștere a animalelor, cât și pentru identificarea problemelor cu care se confruntă aceștia în contextul pieței europene și al provocărilor PNDR 2014-2020.

ncepând cu luna octombrie a.c., Asociația Fermierilor Agroland a început o campanie de informare a fermierilor mici și mijlocii cu privire la tehnologiile de creștere a animalelor, cât și pentru identificarea problemelor cu care se confruntă aceștia în contextul pieței europene și al provocărilor PNDR 2014-2020. 

Dacă prima întâlnire a avut loc la Onești, unde au participat 130 de fermieri din zona județului Bacău, a doua întâlnire s-a desfășurat luna trecută la Craiova, unde au participat peste 350 de fermieri doljeni.
Reuniunile au trei teme principale de discuții, noul PNDR 2014-2020 - facilități de finanțare pentru fermieri, temă susținută de către medicul veterinar Radu Antohe, expert în politici de dezvoltare rurală. A doua temă, tehnologii alternative pentru creșterea animalelor și păsărilor, este susținută de subsemnatul, iar ultima problematică abordată țintește managementul fermei, prezentat de Ovidiu Cihaia.
“Astfel de întâlniri au rolul nu numai de a educa, ci și de a informa și de a transmite mesajele de ambele părți. Astăzi am parcurs punctele tari și punctele slabe ale agriculturii românești, așa cum o putem vedea. Aici o privire de ansamblu o avem. Avem competențe spre a ne susține punctele de vedere. Am pornit de la acest lucru, apoi am făcut o trecere în revistă a situației actuale a problemelor legate de subvenții și plăți directe, pentru că sunt mari dificultăți în teritoriu”, a declarat Radu Antohe.
Fermierii prezenți la conferințele organizate de Asociația Fermierilor Agroland au aflat noutăți despre PNDR 2014-2020, precum și despre posibile oportunități de finanțare în agricultură. Stadiul implementării măsurilor din PNDR, managementul fermei și piața muncii din agricultură au fost principalele teme dezbătute la aceste întruniri.
Pe parcursul conferinței au fost prezentate modele de bune practici, dar și noutăți din domeniul agricol. O temă deosebit de atractivă a fost prezentarea a două proiecte tip de creștere a puilor de carne în sistem tradițional și de creștere a găinilor ouătoare în sistem free range (notarea oului, după sistemul de creștere, cu cifra 1), teme prezentate și susținute de către subsemnatul. Pentru a proteja interesele fermierilor mici și mijlocii și pentru a nu dispărea pătura de mijloc de la sate, CE a prevăzut în legislația europeană notarea ouălor în funcție de sistemele de creștere și clasificarea carcaselor pentru puii de carne astfel încât să creeze nișe de piață, iar micul fermieri să nu se afle într-o concurență directă cu marii producători de ouă sau de carne.
Sute de paticipanți, sute de probleme
„La Craiova, peste 350 de fermieri au fost prezenți și, din păcate, am identificat sute de probleme cu care oamenii vin la astfel de întâlniri. Toate au la bază aceleași situații, care sunt determinate de lipsa informării și a comunicării în satul românesc, de nevoia acută de cunoaștere a politicilor agricole. Asta nu face decât să mă mobilizeze să continui acest demers, ca împreună cu echipa de experți să ajungem în cât mai multe regiuni ale țării”, ne-a declarat Radu Antohe despre implicarea sa în acest demers. 
Fermierii prezenți au fost încântați de aceste conferințe și spun că informațiile pe care le-au aflat le vor fi de mare folos în dezvoltarea afacerilor lor în agricultură. “Au fost lucruri pe care astăzi le-am aflat, dar cei mai importați sunt, cred, oamenii pe care i-am cunoscut aici”, a spus un fermier prezent la eveniment. La finalul întâlnirii, fermierii au avut posibilitatea de a interacționa cu specialiștii în dezvoltare rurală și de a afla răspunsuri la numeroasele lor întrebări...
Întâlnirile Agroland cu fermierii fac parte dintr-un program derulat la nivel național în parteneriat media cu revista Ferma.

INFORMAREA - CHEIA SUCCESULUI ÎN AGRICULTURĂ
Horia Cardoș, președintele Asociației fermierilor Agroland: “Suntem interesați să susținem orice fel de inițiativă care sprijină micii fermieri. Așa cum compania noastră a sprjinit înființarea Asociației Fermierilor Agroland, noi suntem interesați să creștem nivelul de instruire și de informare al fermierilor”.


Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Niciun comentariu: