Treceți la conținutul principal

ÎNVĂŢĂTURA AGRICOLĂ s-a născut LA SAT!

ÎNVĂŢĂTURA AGRICOLĂ s-a născut LA SAT!

Nu putem să nu constatăm că, în ultimii 30 de ani, Politica Agricolă a României a fost făcută mai mult în restaurante de 5 stele, fapt care a dat uitării sfatul bătrânilor de la gura sobei.
După acelaşi „model”, unii decidenţi politici care susţin, de altfel, că veşnicia s-a născut la sat (un lucru perfect adevărat), au uitat, se pare, că deciziile nu se iau în restaurante de 5 stele! Ba mai mult, ar trebui să mai iasă din birourile luxoase şi să observe că realitatea satului românesc este cu totul alta...
Mai sunt unii care uită sau se fac că uită de istoria noastră, bună sau rea cum este ea, doar pentru că e la modă să spui că înainte de anii ‘90 a fost totul rău. Stimaţi consultanţi în politici agricole, să nu uitaţi că aveţi o facultate şi o situaţie pentru că aţi trăit înainte de 1990 sau pentru că părinţii şi neamurile au fost „cineva” înainte. Din acest motiv, noi tot spunem că „ISTORIA NE OBLIGĂ!”. Este obligatoriu să învăţăm şi să evităm greşelile trecutului.
Nu ştim câţi dintre dumneavoastră au ascultat sau au fost atenţi la semnificaţia versurilor din „Cenaclul Flacăra”. Noi recunoaştem că nici nu înţelegeam prea bine pe atunci termenul de INTEGRARE, dar acest termen se regăseşte în anii de glorie ai Cenaclului. Aşadar, ca să iei în derâdere ceea ce nu înţelegi, cum fac unii... este cu totul altceva! Noi vă propunem să ascultaţi cu atenţie şi să înţelegeţi versurile melodiei „Căciulele”, interpretată la „Cenaclul Flacăra”. Cităm din strofa a treia:
„Unii zic să-mi iau căciula jos din cap
Spunând adesea că nu-s civilizat
Poate vor s-o ţâu în mână, să mă aplec,
Ca să mă laude că m-am integrat”...
Dacă tot spuneam că „ISTORIA NE OBLIGĂ!”, să nu uităm că de la apariţia Statului Unitar Român, învăţământul agricol a fost sub umbrela şi îndrumarea Ministerului Agriculturii şi timp de aproape o sută de ani, cu bune şi cu rele, cu ajunsuri şi neajunsuri, acest învăţământ a format oameni de mare valoare pentru ŢARĂ. Acum stăm şi noi şi ne întrebăm... de ce unii vor să inventeze „apa caldă”?! Este mai mult decât necesar ca Ministerul Agriculturii şi cel al Educaţiei să conlucreze pentru bunul mers al învăţământului preuniversitar agricol. Altfel, pare de-a dreptul absurd să tot vorbim despre dezvoltarea rurală!
Politicile agricole trebuie făcute de pe LAIŢĂ şi nu de pe canapeaua din piele ecologică! Pentru aprofundarea ideii, îi cităm pe cei de la Ministerul Mediului din Polonia, dacă tot ne comparăm cu ei: „MIROSUL DE LA ŢARĂ ESTE DIFERIT DE CEL DE LA ORAŞ”Şi la fel este şi cu politica agricolă făcută în restaurantul de 5 stele, care diferă de politica agricolă şi mai ales de realitatea din odaia ţărănească! Atenţie, asta nu înseamnă că blamăm urbea, dar ne-am dori ca legile care guvernează agricultura şi învăţământul agricol românesc să treacă mai întâi prin filtrul satului. Petre Daea, dincolo de orice alte discuţii, a înţeles să fie ministrul de pe laiţă şi de la gura sobei, nu de pe canapeaua din piele ecologică...
Nu întâmplător, primele învăţături agricole au apărut în odaia ţărănească! Poate că unora le este ruşine şi nu le face cinste, dar ACESTA ESTE ADEVĂRUL!
Nouă nu ne este ruşine să spunem: „SUNT MÂNDRU CĂ SUNT ŢĂRAN!”
Leonard STAFIE
Ciprian STEGARU

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/