Ghid de crestere

marți, 24 aprilie 2018

NOU în Colecţia de carte FERMA 20: GĂINI OUĂTOARE ÎN SISTEM FREE RANGE

Titlul reprezintă chiar numele celei mai recente cărţi publicate de către Leonard Constantin Stafie, specialist în creşterea păsărilor de curte şi colaborator apropiat al revistei Ferma. Lansarea oficială a avut loc în cadrul târgului Agraria.
Cartea se doreşte a fi un îndrumător practic pentru crescătorul de păsări. Concentrează informaţii tehnologice, dar prezintă şi date reale din practică. Apare inclusiv un model de proiect tip pentru o fermă de o mie de găini ouătoare, în care sunt specificate date tehnice cu privire la adăpost, echipamentele utilizate, instalaţiile pentru asigurarea microclimatului.

"În România avem doar 40.000 de păsări de curte în exploataţiile specializate pe creşterea în sistem free range. În condiţiile în care există o piaţă imensă şi o nişă de dezvoltare neexploatată suficient. Pe de altă parte, cei care practică o astfel de tehnologie nu intră în concurenţă cu fermele mari. Asta înseamnă că cel mare nu va fi niciodată interesat din punct de vedere economic să-şi deschidă o fermă în sistem free range. Pentru că aceasta este de fapt o afacere de familie. Din punct de vedere al rentabilităţii, discutăm despre efective între 500 şi 3.000 de găini", spunea Leonard Stafie cu această ocazie.

Radu Antohe şi Leonard Constantin Stafie la standul revistei Ferma de la Agraria - 19 aprilie 2018, lansarea oficială a cărţii „GĂINI OUĂTOARE ÎN SISTEM FREE RANGE - Ghid practic de creştere”

Coautor al cărţii, Radu Antohe consideră ţăranul român are nevoie de alternative pentru a trece de la producţia de autoconsum la producţia orientată spre economia de piaţă. "Această carte a fost concepută pe realităţile rurale româneşti. Într-o piaţă concurenţială, cum este cea europeană, satul românesc are nevoie astăzi mai mult decât oricând de alternative. Iar pentru ţăranul român creşterea găinilor ouătoare în sistem free range reprezintă o astfel de alternativă. Populaţia din mediul rural este din ce în ce mai îmbătrânită, iar exodul spre zonele urbane este o realitate pe care nu o putem ignora. Ţăranul român, sau micul fermier cum este numit el în terminologia europeană, nu are o piaţă asigurată. Trebuie să-l ajutăm să treacă de la autoconsum la producţia de piaţă", declară specialistul.

Cartea „GĂINI OUĂTOARE ÎN SISTEM FREE RANGE - Ghid practic de creştere” face parte din colecţia REVISTA FERMA 20 de ani, o colecţie unică de cărţi de specialitate semnate de specialiştii noştri din Consiliul Consultativ şi care conţin articole publicate de-a lungul anilor în revista Ferma, modificate şi aduse la zi, în concordanţă cu prevederile în vigoare. 
Revista FERMA a împlinit, în luna februarie a acestui an, 20 de ani de la prima apariţie.
Cartea poate fi comandată la telefon 0256 213328 (Redacţia FERMA) la preţul de 40 de lei + taxe poştale.
AUTOR: LIVIU GORDEA

Trimiteți un comentariu