Treceți la conținutul principal

Găini ouatoare în sistem free range

Sistem FREE RANGE = Creșterea găinilor la sol cu acces liber în padoc - notarea oului după sistemul de creștere cu cifra 1
Obiectivul prioritar al acestei lucrări  este acela de a oferi o soluţie tehnico-economică de creştere a puilor de carne şi găinilor ouătoare în cadrul gospodăriei agricole. Acest lucru este deosebit de necesar datorită faptului că, ţăranul român nu are resursele necesare pentru dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu. Totodată  apare necesitatea de a oferi o soluţie tehnică şi economică profitabilă pentru dezvoltarea durabilă a satului românesc. Lucrarea de faţă propune implementarea unor tehnologii optime pentru micul fermier, tehnologii cu impact minim asupra mediului, dar folosirea resurselor economice şi agricole existente în mica gospodărie agricolă în mod eficient.
CUPRINS

PARTEA I: STADIUL CUNOAŞTERII TEHNOLOGIILOR DE CREŞTERE A PĂSĂRILOR

CAPITOLUL I: Sisteme de creştere şi exploatare a păsărilor

1. Statistici
1.1. Sistemul de creştere şi exploatare în sistemul extensiv (gospodăresc)
1.2. Sistemul de creştere şi exploatare în sistemul semi-intensiv
1.3. Sistemul de creştere şi exploatare în sistemul intensiv şi super-intensiv

CAPITOLUL II: Condiţii de creştere a găinilor ouătoare
2. Creşterea şi exploatarea găinilor ouătoare pe aşternut permanent
2.1. Creşterea tineretului (puicuţelor) de înlocuire (vârsta 0 - 18 săptămâni)
2.1.1. Perioada demaraj, 0-6 săptămâni
2.1.2. Perioada de creştere, 7-12 săptămâni
2.1.3. Perioada de dezvoltare, 13-16 săptămâni
2.1.3. Perioada de pre-ouat, 17-18 săptămâni
2.2. Creşterea şi exploatarea găinilor ouătoare (vârsta 18-77 săptămâni)
2.2.1. Perioada I, 19 - 20 săptămâni, procent de ouat 10-50% din efectiv
2.2.2. Perioada II, 21-32 săptămâni, procent de ouat 70-94% din efectiv
2.2.3. Perioada III, 33-44 săptămâni, procent de ouat 90-93 % din efectiv
2.2.4. Perioada IV, 45-55 săptămâni, procent de ouat 90-85% din efectiv
2.2.5. Perioada V, 56-77 săptămâni, procent de ouat 85-74% din efectiv
2.3. Analiză şi concluzii cu privire la datele tehnice ale hibrizilor de găini ouătoare
2.4. Alimentaţia păsărilor

CAPITOLUL III: Norme de securitate veterinară şi legislative pentru creşterea găinilor ouătoare
3.1. Biosecuritatea în fermele avicole
3.2. Boli întâlnite la efectivele de găini ouătoare
3.3. Legislatie naţională şi europeană în avicultură
3.4. Legislaţie de mediu

CAPITOLUL IV: Utilaje şi echipamente folosite în creşterea păsărilor
4. Utilaje şi echipamente folosite în creşterea păsărilor
4.1. Utilaje pentru încălzirea şi umidificarea halelor de producţie
4.2. Utilaje pentru ventilaţie
4.3. Utilaje pentru furajare
4.4. Utilaje pentru adăpare
4.5. Alte tipuri de utilaje
4.6. Adăposturi

PARTEA II: CONTRIBUŢII PROPRII

CAPITOLUL V: Scopul şi obiectivele cercetării

5. Scopul şi obiectivele cercetării

CAPITOLUL VI: Rezultate experimentale
6.1. Proiectarea experimentelor
6.1.1. Principii generale de amplasare şi dimensionare a adăposturilor
6.2. Capacitatea de producţie
6.2.1. Tehnologia de creştere
6.3. Proiectarea echipamentelor şi instalaţiilor
6.3.1. Mecanizarea şi automatizarea factorilor de microclimat
6.3.1.1. Realizarea instalaţiilor de iluminat
6.3.1.2. Realizarea instalaţiei de căldură şi umiditate
6.3.1.3. Realizarea instalaţiei de ventilaţie
6.3.2. Realizarea echipamentelor de furajare şi adăpare
6.3.3. Cuibare şi stinghii de odihnă pentru găinile ouătoare
6.3.4. Mecanizarea evacuării dejecţiilor
6.3.5. Schema electrică pentru modelul de exploataţie cerecetat
6.4. Date experimentale obţinute
6.4.1. Perioada de demaraj de 42 de zile a fost între 13 mai - 23 iunie 2014
6.4.2. Perioada de creştere de 42 de zile a fost între 24 iunie - 4 august 2014
6.4.3. Perioada de dezvoltare de 28 de zile a fost între 5 august 2014 până la 1 septembrie 2014 şi perioada de pre-ouat 2 septembrie -8 septembrie 2014
6.4.4. Perioada de ouat de 427 de zile a fost între 2 septembrie 2014 până la 9 noiembrie 2015
6.5. Date sintetice cu privire la efectivul exploatat
Bibliografie
Anexe

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute