Treceți la conținutul principal

CONDIŢII OPTIME pentru OUAT în timpul iernii

Pe timp de iarnă, ca să avem ouă în gospodărie, trebuie să luăm câteva măsuri tehnice pentru a asigura găinilor un optim pentru ouat. Factorii care influenţează ouatul pe timp de iarnă sunt: temperatura, lumina, furajul şi apa.
• Temperatura. Iarna, se recomandă a aduce un aport de energie termică, pentru a păstra în parametri optimi de producţie temperatura din halele de producţie. 
• Furajul. Producţia de ouă este influenţată de doi factori principali: 1. cantitatea de nutreţ combinat consumat de păsări ; 2. calitatea nutreţului combinat administrat. Cum în sezonul rece dispar furajele verzi din alimentaţia păsărilor de curte, ceea ce duc la o scădere a cantităţii de furaj consumat, cât şi la o raţie săracă nutriţional, se recomandă administrarea unui amestec de fermă care să suplinească aceste deficiente, cum ar fi porumb, şrot de floarea-soarelui, şrot de soia, grâu. 
• Lumina. Durata (şi intensitatea) luminii diurne scade iarna sub 16 ore, ceea ce duce la diminuarea până la încetarea ouatului. Păsările fiind deosebit de sensibile la intensitatea şi durata fluxului luminos, acest subiect trebuie tratat ca atare. Pentru păsări, lumina, reprezintă un stimul fiziologic de care depind funcţiile de relaţie cât şi cele vegetative. Cel mai puternic stimul este lumina albă, care se obţine prin combinarea proporţională a celor şapte culori monocromatice. În literatura de specialitate, pentru hibrizii de găini ouătoare sunt specificate şi alte tipuri de culori ale luminii, cu avantaje şi dezavantaje.
Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne şi găinilor ouătoare. Pentru a realiza un iluminat corect, trebuie avute în vedere următoarele:
- Adăpătorile şi hrănitorile să fie iluminate foarte bine;
- Fluxul luminos trebuie să fie distribuit uniform la nivelul întregului adăpost.
Se recomandă ca în adăpostul de păsări să fie amplasate surse de lumină care să asigure un program de 16 ore de lumină, respectând cerinţele fiziologice cu privire la intensitatea acesteia.
gaini iarna_b

Necesarul de apă pentru a susţine producţia de ouă
APA este un element deosebit de important folosit în creşterea şi exploatarea găinilor ouătoare. Apa asigură desfăşurarea în bune condiţii a tuturor proceselor fiziologice din organismul păsărilor şi poate ajunge în organism pe două căi: sub formă de apă de băut şi sub forma apei din compoziţia furajelor. Cantitatea de apă necesară desfăşurării proceselor fiziologice normale depinde de o serie de factori cum ar fi: natura nutreţului consumat, temperatura mediului ambiant, cât şi nivelul de producţie. În general, se consideră ca fiind optim, din punct de vedere fiziologic, aportul de 2 grame de apă pentru un gram de furaj consumat. Pentru asigurarea necesarului de apă din ouă se consideră că pentru un gram de apă din ou sunt necesare a se consuma două grame de apă. Neasigurarea temperaturii necesare, aproximativ 15-22 grade C, influenţează foarte mult consumul de apă şi implicit producţia de ouă. În momentul în care păsările suferă de sete, primul simptom este scăderea ouatului. După această perioadă de însetare, prin revenirea la programul normal de administrare a apei, producţia iniţială de ouă se obţine foarte greu. Din aceste motive, apa trebuie administrată păsărilor la discreţie, în sisteme de adăpare automată.
Articol publicat in revista FERMA - ianuarie 2018

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/