Treceți la conținutul principal

PREMIERĂ! ZIUA LICEELOR AGRICOLE!

PREMIERĂ! ZIUA LICEELOR AGRICOLE!

COMUNICAT! Autoritatea Naţională Pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România(ANFPISDR) a transmis un comunicat presei despre participarea reprezentanților instituției la evenimentul "Ziua Liceelor Agricole" organizat sâmbătă, 18 mai 2019, de Revista Ferma, la AGRIPLANTA Fundulea, Călăraşi. Scopul organizării evenimentului este susţinerea învăţământului preuniversitar agricol.
La dezbaterea transmisă în direct de Radio France International, au participat peste 200 de elevi şi profesori de la 15 licee cu profil agricol din ţară, fermieri, firme din domeniul agricol, mass-media etc. Revista Ferma, având 20 de ani de existenţă, a organizat acest eveniment, care se înscrie într-un proiect de promovare a învăţământului agricol, ce presupune întâlniri periodice. S -a menţionat că, la acest moment, sunt peste 50 de licee în ţară, care şcolarizează în proporţie semnificativă, în domeniul de pregătire agricol. Ziua Liceelor Agricole este acum la a 13-a ediţie, în medie numărul de participanţi fiind de peste 300 (fermieri, profesori, elevi, părinţi). De asemenea a fost evidenţiată, de către participanţi, nevoia reală de resursă umană calificată şi stabilizată în agricultură, mai ales de fermieri tineri.
coperta zi lic_b
În intervenţia sa, domnului Gabriel Gherghescu, din partea mass media, a apreciat faptul că revista Ferma a determinat printr-o iniţiativă civică, o schimbare la nivel de interes şi acţiune în domeniul agricol; agricultura din România are nevoie de schimbarea de mentalitate, fermierul din ziua de azi trebuie să fie unul profesionalizat (din 100 de fermieri la nivel de UE, 30 sunt calificaţi, la nivelul României, din 100 de fermieri, doar 2 au calificări în domeniul agricol); s-a menţionat că o şcoală bună se face cu o bună finanţare şi dotare, că se pot face bani din agricultură, dar numai în condiţiile în care agricultura se abordează ca o ştiinţă; s-a evidenţiat faptul că fermierii trebuie să cunoască, pe lângă tehnicile din agricultură şi economie, marketing, contabilitate, cum să elaboreze şi să implementeze un plan de afaceri.
agric nico_b
În acest sens, Subsecretarul de Stat MADR, domnul Maricel Floricel Dima, a menţionat că există o serie de programe de sprijin al tânărului fermier, acesta fiind element cheie al strategiilor în domeniu, urmărindu-se stabilizarea tinerilor în rural, ca fermieri; pe lângă partea economică de care fermierul trebuie să ţină cont, în ziua de azi agricultura presupune tehnologie şi digitalizare; orice utilaj agricol este computerizat, asfel că, şcoala trebuie să-i înveţe pe elevi să ia decizii corecte şi să-i încurajeze să devină antreprenori. În sensul celor menţionate, MADR va înfiinţa un serviciu pentru învăţământ agricol. Nu în ultimul rând s-a făcut referire la utilitatea campaniei mass-media pentru agricultură, derulată prin rural.rfi.ro.
ziua lic 4_b
În intervenţia sa, domnul Stelian Victor Fedorca a punctat faptul că ANFPISDR a fost onorată de a deveni partener al proiectului revistei Ferma, a detaliat specificul învăţământului dual şi oportunităţile pe care şcolarizarea în acest sistem le oferă elevilor şi tinerilor, a fost de acord cu faptul că în acest domeniu extinderea dualului şi la nivel de calificări superioare(4-5) este necesară, însă numai în condiţiile în care ponderea instruirii practice este una semnificativă, deci necesitând adaptări ale planurilor cadru pentru licee.
ziua lic doi_b
Cei doi reprezentanţi ai ANFPISDR au acordat un interviu Revistei Ferma, au purtat discuţii cu elevi, profesori şi directori de licee agricole prezenţi, precum şi discuţii cu reprezentaţii RFI şi TVR pentru a fi prezenţi pentru promovarea învăţământului dual în emisiunile pe care aceştia le vor dedica şcolii româneşti.
La eveniment au participat din partea organizatorilor: Nicoleta Dragomir - redactor şef Revista Ferma, Cătălin Lenţa - moderator Radio France International (RFI), Maricel Floricel Dima - Subsecretar de Stat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gabriel Gherghescu - producător emisiunea Viaţa satului, TVR, iar din partea ANFPISDR: Stelian Victor FEDORCA - director Cabinet preşedinte, Gabriel Narcis VRÎNCEANU - director, se arată în comunicat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/