Treceți la conținutul principal

VIITOR PENTRU SATE. Un proiect al revistei FERMA pentru SATUL ROMÂNESC

Satul românesc nu este doar locul acela minunat în care ne avem, mulţi dintre noi, originea. Nu este doar vacanţa petrecută la bunici. Nu este doar praful de pe uliţa satului ce se ridică în zilele călduroase de vară. Nu este doar vaca vecinilor de la care primim cel mai bun lapte...
SATUL ROMÂNESC înseamnă şi locul în care se obţin cele mai multe dintre produsele agricole şi non-agricole, înseamnă forţă de muncă insuficient valorificată, înseamnă tradiţii şi meşteşuguri pe care nu avem voie să le uităm, înseamnă păşuni şi fâneţe, agricultură extensivă şi intensivă, cu problemele şi neajunsurile inerente, înseamnă gospodăria ţărănească, înseamnă FERMA DE FAMILIE, înseamnă VIAŢĂ!
Preocupările ultimilor ani în ceea ce priveşte dezvoltarea satului românesc sunt concentrate pe măsuri şi proiecte, inclusiv cu fonduri europene, care vizează  drumurile, canalizarea, spaţiile de joacă, micile afacerile non-agricole... Însă în ceea ce priveşte zona de investiţii private şi de valorificare şi promovare a potenţialului agro-turistic al zonelor rurale se face, din păcate, prea puţin!
Pentru că iubim şi mâncăm româneşte, pentru că scriem şi vorbim despre agricultură de 20 de ani, pentru că IUBIM SATUL ROMÂNESC şi îi dorim un VIITOR în care tradiţia şi bunăstarea să fie la loc de cinste, pentru că ne-am săturat să se vorbească atât de mult despre ce nu e bine la sate, ne-am gândit să punem şi noi umărul, după priceperea noastră, la promovarea fermei de familie de la ţară, a gospodăriei ţărăneşti, a gastronomiei locale, a micilor afaceri agricole şi non-agricole.

DE CE AM INIŢIAT ACEST PROIECT?
În ultimele decenii, atât factorii decidenţi, vânzătorii de inputuri cât şi noi, cei din presa de specialitate ne-am focusat atenţia pe fermele mari şi foarte mari. Este adevărat că producţiile de cereale şi plante tehnice şi oleaginoase au ajuns la un nivel foarte ridicat şi, an de an, ne mândrim cu producţii record, dar cu toate acestea deficitul României cu produse agroalimentare se măreşte continuu (cel mai mare deficit se înregistrează la: fructe, legume, porci, păsări). Putem spune, fără să ne mândrim cu asta, că mâncăm fructele şi legumele culese de românii noştri în ferme de pe întreg continentul.
Aceste produse sunt doar un exemplu, dar sunt multe alte sectoare agricole care pot fi exploatate optim în sistem de fermă de familie, din simplul motiv că numai acest tip de ferme pot aduna forţă de muncă sezonieră, atât prin membrii familiei lărgite (inclusiv de la oraş), dar şi prin schimburile complexe de muncă şi întrajutorare, la nivelul comunităţii locale. Forţa de muncă ocazională şi sezonieră în agricultură este restrânsă în anumite areale, cu specific pomicol şi viticol, aşadar potenţialul uman din zonele rurale este insuficient angajat în agricultură.
Este sarcina şi datoria noastră, a celor care ne-am dezvoltat afacerile în agricultură, să punem umărul la creşterea acestor ferme din mediul rural, să le indicăm o direcţie clară pentru viitor.
VIITOR PENTRU SATE
Creştem afaceri la ţară!
Diagnoza spaţiului rural românesc şi identificarea potenţialului investiţional
Un demers jurnalistic realizat de REVISTA FERMA
ÎN CE CONSTĂ PROIECTUL:

Am conceput şi punem în practică un PROIECT PILOT (care poate fi multiplicat ulterior în orice zonă din ţară). 
Am format un grup de şase jurnalişti, trei cameramani şi specialişti recunoscuţi în domenii precum întreţinerea pajiştilor şi culturi furajere, creşterea ovinelor, creşterea taurinelor, creşterea păsărilor, marketing şi voluntari şi împreună ne vom deplasa, pentru o săptămână, în zona pe care am ales-o pentru desfăşurarea proiectului-pilot: TREI COMUNE GORJENE (Polovragi, Bustuchin, Baia de Fier) + UN ORAŞ (Novaci) + O COMUNĂ VÂLCEANĂ (Vaideeni). Redactorii şi specialiştii noştri vor lua la pas zona cuprinsă în proiect, pentru a descoperi localnicii care au o mică fermă sau afacere în domeniul agroalimentar şi pentru a discuta cu cei care duc mai departe tradiţiile zonei, dar şi cu edilii locali.
În fiecare seară ne vom reuni cu toţii şi fiecare va povesti experienţa trăită cu cei cu care a intrat în contact în ziua respectivă. Toţi participanţii la proiect vor veni cu idei şi soluţii concrete privind: dezvoltarea afacerilor şi a microfermelor, creşterea profitabilităţii şi identificarea de noi modalităţi de valorificare a produselor obţinute (prin etichetare, reţete, branduri, poveste, origine). Aceste sfaturi şi idei vor fi anexate fiecărui articol scris de către redactorii noştri

STAŢI CU OCHII PE NOI între 25 şi 30 iunie!
Mobilizarea generală în zona stabilită va avea loc în perioada 24-30 iunie 2018. În fiecare zi, cu excepţia zilelor de 24 şi 30 iunie (zile dedicate pregătirilor, respectiv concluziilor) ne deplasăm, cu întreaga echipă, în câte o localitate din cele cuprinse în proiect. Dimineaţa mergem la Primărie, stabilim echipele şi plecăm în teren.
Documentarea se va face la faţa locului iar ulterior demersul va fi concretizat astfel: 
• reportaje şi interviuri în revista Ferma, reportaje video, filmări profesionale (inclusiv cu drona); 
• după ce vom aduna laolaltă toate impresiile, reportajele, fotografiile, sfaturile, vom edita o carte dedicată zonei, o altfel de monografie, scrisă în stil jurnalistic şi care ne dorim să devină un reper pentru deciziile investiţionale viitoare în aceste localităţi; 
• promovarea proiectului se va face prin toate căile de informare pe care le avem la dispoziţie, inclusiv postări pe facebook de la faţa locului (pe pagina Revista Ferma, grupul Ferma de familie, conturile redactorilor noştri), în TIMP REAL, din faza de documentare.

Avem nevoie de opiniile voastre şi de propuneri pentru viitoarele proiecte. Vă invităm să ne urmăriţi postările din săptămâna 25-30 iunie 2018 şi să fiţi astfel parte din demersul nostru de promovare a SATULUI ROMÂNESC.
Vă mulţumim!

Proiect iniţiat de REVISTA FERMA

Proiect susţinut de:
AGRO CONCEPT
DLG INTERMARKETING
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
NHR AGROPARTNERS

Mulţumim pentru colaborare: Primăria Polovragi, Primăria Bustuchin, Primăria Baia de Fier, Primăria Novaci, Primăria Vaideeni.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/