Treceți la conținutul principal

PUIUL ECOLOGIC versus BIO CA LA ŢARĂ

În ultima perioadă, internetul şi mai ales reţelele de socializare sunt pline de anunţuri cu produse ”bio”, printre care se numără şi puiul crescut ca la ”bunica la ţară” sau ”puiul ecologic”. Pentru cine are posibilitatea să îşi dezvolte o mică afacere în acest domeniu, alegerea de a creşte astfel de pui nu e deloc rea, dar în primul rând ar trebui să evite să folosească greşit etichetele de “ca la ţară” sau “ecologic. Dar şi consumatorul ar trebui educat pentru a putea face diferenţa dintre cele două tipuri de produse.
Pentru folosirea termenului de ecologic sau bio trebuie întrunite nişte condiţii tehnice, nutritive şi, mai mult, produsul respectiv trebuie să fie şi certificat ca fiind ecologic. Certificarea reprezintă o garanţie a consumatorului că, într-adevăr, acel produs este ecologic iar diferenţa de bani în plus faţă de un aliment convenţional se regăseşte în calitatea produsului eco. 
Cu riscul de a crea răutăţi sau discuţii pe acest subiect, trebuie să recunoaştem că din ce în ce mai mulţi consumatori nu au încredere sută la sută în produsele sub eticheta “ca la ţară”. Iar motivele care stau la baza acestor afirmaţii sunt foarte simple şi logice. Pentru produsele obţinute ”ca la ţară” nu există o trasabilitate, adică nu ştim de unde vin, ce furaj a fost dat păsării, ce tratamente au fost administrate, nu cunoaştem data sacrificării, metodele de creştere ş.a.m.d. De fapt, mergem numai pe încrederea în producător, fără să existe o garanţie că produsul consumat este controlat sanitar-veterinar şi este sigur pentru sănătatea oamenilor. Nu discutăm despre calităţile organoleptice ale produsului, ci numai despre faptul că aceste alimente nu sunt supuse niciunui control şi nu oferă nici o garanţie pentru sănătate. Din aceste motive, explicăm ce înseamnă de fapt utilizarea termenului de ecologic în cazul cărnii de pasăre. 
Creşterea păsărilor în sistem semi-intensiv combină sistemul gospodăresc (extensiv) cu elemente de tehnologie intensivă. Sistemul se practică în următoarele forme de creştere: pe aşternut permanent; pe aşternut permanent şi cu stinghii de odihnă; pe aşternut permanent şi cu acces liber în padoc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/