Ghid de crestere

miercuri, 11 iulie 2018

PUIUL ECOLOGIC versus BIO CA LA ŢARĂ

În ultima perioadă, internetul şi mai ales reţelele de socializare sunt pline de anunţuri cu produse ”bio”, printre care se numără şi puiul crescut ca la ”bunica la ţară” sau ”puiul ecologic”. Pentru cine are posibilitatea să îşi dezvolte o mică afacere în acest domeniu, alegerea de a creşte astfel de pui nu e deloc rea, dar în primul rând ar trebui să evite să folosească greşit etichetele de “ca la ţară” sau “ecologic. Dar şi consumatorul ar trebui educat pentru a putea face diferenţa dintre cele două tipuri de produse.
Pentru folosirea termenului de ecologic sau bio trebuie întrunite nişte condiţii tehnice, nutritive şi, mai mult, produsul respectiv trebuie să fie şi certificat ca fiind ecologic. Certificarea reprezintă o garanţie a consumatorului că, într-adevăr, acel produs este ecologic iar diferenţa de bani în plus faţă de un aliment convenţional se regăseşte în calitatea produsului eco. 
Cu riscul de a crea răutăţi sau discuţii pe acest subiect, trebuie să recunoaştem că din ce în ce mai mulţi consumatori nu au încredere sută la sută în produsele sub eticheta “ca la ţară”. Iar motivele care stau la baza acestor afirmaţii sunt foarte simple şi logice. Pentru produsele obţinute ”ca la ţară” nu există o trasabilitate, adică nu ştim de unde vin, ce furaj a fost dat păsării, ce tratamente au fost administrate, nu cunoaştem data sacrificării, metodele de creştere ş.a.m.d. De fapt, mergem numai pe încrederea în producător, fără să existe o garanţie că produsul consumat este controlat sanitar-veterinar şi este sigur pentru sănătatea oamenilor. Nu discutăm despre calităţile organoleptice ale produsului, ci numai despre faptul că aceste alimente nu sunt supuse niciunui control şi nu oferă nici o garanţie pentru sănătate. Din aceste motive, explicăm ce înseamnă de fapt utilizarea termenului de ecologic în cazul cărnii de pasăre. 
Creşterea păsărilor în sistem semi-intensiv combină sistemul gospodăresc (extensiv) cu elemente de tehnologie intensivă. Sistemul se practică în următoarele forme de creştere: pe aşternut permanent; pe aşternut permanent şi cu stinghii de odihnă; pe aşternut permanent şi cu acces liber în padoc.

Niciun comentariu: