Peste 130 de fermieri si specialisti in domniul agricol au participat astazi, laOnesti la o intalnire tematica ce a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confrunta agricultorii din mediul rural.
Totodata, cei prezenti la conferinta regional a fermierilor din zona Moldovei au aflat noutati despre programul national de dezvoltare rurala 2014-2020 dar si despre posibile oportunitati de finantare in agricultura.
Stadiul masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si managementul fermei si piatamuncii au fost principalele teme dezabtute astazi in cadrul Conferintei Regionale a fermierilor care a avut loc la Onesti. Initiativa aceste iintalniri apartine medicului veterinar, Radu Antohe care este preocupat de problemele micilor agricultori din mediul rural.
“Astfel de intalniri isi au rolul numai de a educa, de a informa, de a transmite mesajele de ambele parti. Astazi am parcurs punctele tari si punctele slabe ale agriculturii romanesti, asa cum o putem privi. Aici o privire de ansamblu o avem. Avem competente spre a ne sustine punctele de vedere. Am pornit de la acest lucru, apoi am facut o trecre in revista a situatiei actuale cu problemele in subventii si in plati pentru ca sunt mari problem in teritoriu”, a declarat Radu Antohe, medic veterinar, expert in Dezvoltare Rurala.
Pe parcursul conferintei, au fost prezentate modele de buna practica dar si noutati din domeniul agricol. Una dintre temele atractive pentru micii fermieri prezenti la eveniment a fost: Cresterea in sistem traditional a gainilor outoare si a puilor de carne in Romania, sustinuta de catre inginerul zootehnist, Leonard Constantin Stafie.
“Pentru a nu intra in concurenta directa cu marii producatori de carne si oua din acest domeniu, cei de la Comunitatea Europeana au gandit acele directive si reglementari europene”, a spus Leonard Stafie, dr.ing.zootehnist.
Conferinta Regionala a Fermierilor din zona Moldovei, care a avu tloc astazi la Onesti a fost realizata cu sprijinul Asociatiei Fermierilor Agroland.
“Suntem interesati sa sustinem orice fel de initiativa care sprijina micii fermieri. Asa cum compania noastra a sprjinit infiintarea Asociatiei fermierilor Agroland, noi suntem interesati sa crestem nivelul de instruire si informare al fermierilor, a precizat Horia Cardos, presedinte Asociatia fermierilor Agroland.
La conferinta regionala a fermierilor a participat si primarul Municipiului Onesti care spune ca sunt necesare astfel de intalniri pentru micii fermieri din zona, pentru ca acestia sa fie la current cu noutatile din agricultura si ca mai apoi sa se dezvolte in acest domeniu.
"Reprezinta un sprijin real actiunea de astazi pentru micii fermieri, pentru micii agricultori din zona si sper ca reprezinta totodata un bun prilej in ceea ce inseamna noi cunostinte cu privire la oportunitatile pe care le au, fonduri pe care le pot primi si programe de sustinere din partea Uniunii Europene in ceea ce priveste o dezvoltare rurala durabila in Romania", a mentionat Nicolae Gnatiuc, primar Onesti.
Micii agricultori din zona Moldovei s-au aratat incantati de aceasta conferinta si spun ca informatiile pe care le-au aflat astazi le vor fi de mare folos in dezvoltarea afacerilor in agricultura din mediul rural.
“Au fost si lucruri pe care astazi le-am aflat, dar cel mai important este, cred ca sunt oamenii pe care i-am cunoscut aici”, a spus un fermier prezent la eveniment.
La finalul intalnirii, fermierii prezenti au avut posibilitatea de a interactiona cu specialistii in dezvoltare rurala si de a afla raspunsurile necesare la intrebarile pe care le aveau.
Comentarii