Ghid de crestere

marți, 1 noiembrie 2016

Sprijin pentru fermieri

Peste 130 de fermieri si specialisti in domniul  agricol au participat astazi, laOnesti la o intalnire tematica ce a avut ca scop identificarea problemelor cu care se confrunta agricultorii din mediul rural.
Totodata, cei prezenti la conferinta regional a  fermierilor din zona Moldovei au aflat noutati  despre programul national de dezvoltare  rurala 2014-2020 dar si despre posibile  oportunitati de finantare in agricultura.
Stadiul masurilor din Programul National de  Dezvoltare Rurala 2014-2020 si managementul  fermei si piatamuncii au fost principalele teme  dezabtute astazi in cadrul Conferintei Regionale a  fermierilor care a avut loc la Onesti. Initiativa  aceste iintalniri apartine medicului veterinar, Radu  Antohe care este preocupat de problemele  micilor agricultori din mediul rural.
“Astfel de intalniri isi au rolul numai de a educa, de a informa, de a transmite mesajele de ambele parti. Astazi am parcurs punctele tari si punctele slabe ale agriculturii romanesti, asa cum o putem privi. Aici o privire de ansamblu o avem. Avem competente spre a ne sustine punctele de vedere. Am pornit de la acest lucru, apoi am facut o trecre in revista a situatiei actuale cu problemele in subventii si in plati pentru ca sunt mari problem in teritoriu”, a declarat Radu Antohe, medic veterinar, expert  in Dezvoltare Rurala.
Pe parcursul conferintei, au fost prezentate  modele de buna practica dar si noutati din  domeniul agricol. Una dintre temele atractive  pentru micii fermieri prezenti la eveniment a  fost:  Cresterea in sistem traditional a gainilor  outoare si a puilor de carne in Romania,  sustinuta de catre inginerul zootehnist,  Leonard Constantin Stafie.
“Pentru a nu intra in concurenta directa cu marii producatori de carne si oua din acest domeniu, cei de la Comunitatea Europeana au gandit acele directive si reglementari europene”, a spus Leonard Stafie, dr.ing.zootehnist.
Conferinta Regionala a Fermierilor din zona  Moldovei, care a avu tloc astazi la Onesti a fost  realizata cu sprijinul Asociatiei Fermierilor  Agroland.
“Suntem interesati sa sustinem orice fel de initiativa care sprijina micii fermieri. Asa cum compania noastra a sprjinit infiintarea Asociatiei fermierilor Agroland, noi suntem interesati sa crestem nivelul de instruire si informare al fermierilor, a precizat Horia Cardos, presedinte Asociatia  fermierilor Agroland.
La conferinta regionala a fermierilor a participat si  primarul Municipiului Onesti care spune ca  sunt necesare astfel de intalniri pentru micii  fermieri din zona, pentru ca acestia sa fie la  current cu noutatile din agricultura si ca mai apoi  sa se dezvolte in acest domeniu.
"Reprezinta un sprijin real actiunea de astazi  pentru micii fermieri, pentru micii agricultori  din zona si sper ca reprezinta totodata un  bun prilej in ceea ce inseamna noi  cunostinte cu privire la oportunitatile pe care le  au, fonduri pe care le pot primi si programe  de sustinere din partea Uniunii Europene in  ceea ce priveste o dezvoltare rurala  durabila in Romania", a mentionat Nicolae Gnatiuc, primar Onesti.
Micii agricultori din zona Moldovei s-au aratat  incantati de aceasta conferinta si spun ca  informatiile pe care le-au aflat astazi le vor fi de  mare folos in dezvoltarea afacerilor in agricultura  din mediul rural.
“Au fost si lucruri pe care astazi le-am aflat, dar cel mai important este, cred ca sunt oamenii pe care i-am cunoscut aici”, a spus un fermier prezent la eveniment.
La finalul intalnirii, fermierii prezenti au avut  posibilitatea de a interactiona cu specialistii  in dezvoltare rurala si de a afla raspunsurile  necesare la intrebarile pe care le aveau.

Florina ILUTOAE


Niciun comentariu: