Succesul și calitatea efectivelor viitoare de părări sunt date în primul rând de o operațiune esențială, deși considerată de unii neînsemnată, și anume pregătirea halei de producție pentru popularea cu pui.
Un prim pas constă în evacuarea rapidă a dejecțiilor împreună cu așternutul permanent din perimetrul de producție, spațiile sunt spălate și decontaminate. Această perioadă poate dura de la 7 zile până la 21 de zile. Din practică a rezultat că timpul de vid sanitar-veterinar poate fi redus de la 21 la 7 zile, dar trebuie avertizat crescătorul că măsurile de curățare și de decontaminare a halei de producție trebuie să fie efectuate temeinic, fără a neglija nici un aspect din etapele decontaminării.
Cerințe la transferul puilor
Transportul puilor de o zi se efectuează imediat după trierea acestora din stația de incubație, în cutii de carton, cele mai utilizate fiind cutiile cu o capacitate de o sută de pui, compartimentate în patru părți. Ideal, transportul puilor ar trebui să se realizeze cât mai rapid, în 10-12 ore, în condiții optime, pentru a reduce stresul de transport. În general, puii suportă destul de bine și transporturi cu durate mai lungi, fără a le fi influențată capacitatea de producție, dar trebuie acordată o atenție deosebită temperaturii și curenților de aer din mediul de transport.
Apoi, în primele zile, cel mai important factor care influențează producția este temperatura. Astfel, puii au o capacitate redusă de termoreglare în primele zile de viață, aceștia putând să se adapteze la temperatura mediului ambiant abia după zece zile. Din acest motiv, insistăm să se acorde o atenție deosebită puilor în primele zile de viață, aceștia să fie cât mai aproape de sursele de căldură și să se evite momentul în care puii să”rămână” în frig, deoarece menținerea puilor la o temperatură rece duce la apariția afecțiunilor pulmonare cu evoluții rapide.
La populare crescătorul trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
• Temperatura în zona de creștere să fie de 35-35,5oC;
• Să nu existe curenți de aer;
• Furajele să fie la discreție;
• Adăpătorile să aibă apă cu temperatura aerului din hală pentru evitarea deshidratării, mai ales în cazul transporturilor de lungă durată.
În primele ore de viață a puilor, deshidratarea reprezintă al patrulea factor de stres ca importanță, primul fiind ecloziunea, al doilea manipularea și trierea puilor și al treilea factor de stres - trasportul.
Comportamentul puilor, cel mai bun indicator al condițiilor de microclimat
Chiar dacă halele de producție sunt dotate cu senzori de temperatură și de umiditate, atenția personalului asupra puilor trebuie să fie maximă, deoarece prin comportamentul lor, puii ne pot spune dacă suferă de frig și dacă circulă curenți de aer în hală. Astfel, dacă puii stau adunați sub sursa de căldură, atunci este clar că suferă de frig, dacă puii sunt moleșiți, cu aripile lăsate și stau departe de sursa de căldură, înseamnă că suferă de căldură prea mare. Dacă vedem puii înghesuiți într-o laterală, înseamnă că avem curenți de aer în perimetrul de creștere. Când condițiile de microclimat sunt normale, puii trebuie să fie repartizați uniform pe perimetrul halei, să aibă un comportament vioi, să consume apă și furaje.
Temperatura. Creșterea puilor în sistem industrial trebuie să imite cât mai bine ceea ce se întâmplă în mod natural la creșterea sub cloșcă, adică dubla temperatură, aceea de sub sursa de căldură și cea a mediului ambiant, adică hala de producție. Pe zi ce trece temperatura de sub sursa de căldură scade gradual în funcție de recomandările din ghidurile specifice fiecărui hibrid, astfel realizându-se o trecere graduală de la temperatura de sub sursa de încălzire la cea din hală. Acest lucru favorizează o creștere normală, asigură pui mai viguroși, cu o îmbrăcare uniformă cu pene și cu un metabolism normal. Menținerea unei temperaturi ridicate în spațiile de producție este cauza pentru care avem situații: cu pui moleșiți, se produce dereglarea metabolismului, cresc consumurile de apă și scad consumurile de furaje. Dacă halele de producție sunt supraîncălzite, poate apărea fenomenul de canibalism.
Umiditatea relativă în halele de producție trebuie să se încadreze în jurul valorii de 50-70%; în cazul unei umidități mai mari, apar fenomenele de fermentație a așternutului și degajări majore de amoniac. În cazul unei umidități scăzute, apare praful în hală, penajul se usucă, apare senzația de iritare, de ciugulire a penelor și, în final, poate apărea fenomenul de canibalism.
Lumina - pentru puii de carne, de obicei, se merge pe un program de 23 de ore lumină și o oră de întuneric. Există mai multe tipuri de iluminat, dar în general fiecare hibrid are specificul său.
La popularea halelor se va respecta regula obligatorie ca în același adăpost să nu fie găzduiți pui cu vârste diferite sau din stații de incubație diferite, chiar dacă există spații separate.
Vă dorim succes!
Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016
Comentarii