SOLUŢII ALTERNATIVE PENTRU CREŞTEREA PUILOR DE CARNE ÎN GOSPODĂRIILE ŢĂRĂNEŞTI
Leonard Constantin STAFIE
Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din Judeţul Iaşi
REZUMAT
Datorită diversităţii de hibrizi de carne care sunt la momentul actual pe piaţa românească, am considerat necesară o cercetare asupra acestora, pentru a veni în întâmpinarea crescătorilor de păsări. Astfel, în afară de pezentarea parametrilor din ghidurile tehnice, prezentăm şi câteva detalii din practica curentă a creşterii şi exploatării puilor de carne. La ora actuală, în România, întâlnim frecvent trei hibrizi de carne şi este vorba despre Cobb 500, Ross 308 şi Hubbard Flex. În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare. Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22-25% PB sau Hubbard Flex cu 21-22% PB. Pentru aceste tipuri de exploataţie a fost luată în consideraţie Directiva 2007/43/CE, prin care sunt stabilite normele minime de protecţie şi bunăstare a puilor destinaţi producţiei de carne. În practică, pentru creşterea efectivului de 300 pui, au fost folosite două tipuri de adăposturi: un vagon muncitoresc dezafectat şi un pătul de porumb transformat în adăpost de păsări. Din datele rezultate în urma studiului, rezultă că un pui de carne cu o greutate de 1,9-2,2 kg costă 7,06 lei/pui, investiţia iniţială nu este deosebit de mare şi se amortizează după creşterea primei serii de pui, ceea ce demonstrează eficienţa economică a unui efectiv de 300 pui de carne în gospodărie. Dacă luăm în considerare că un pui de carne la o greutate de 1,9-2,2 kg se poate vinde în viu la un preţ aproximativ de 12 lei/pui, rezultă un venit net de 4,94 lei/pui deci o valoare totală de 1447,42 lei/efectiv la un ciclu de producţie de 9 săptămâni. Creşterea puilor de carne în efective mici aduce venituri suplimentare gospodarilor şi, un lucru deosebit de important, sunt valorificate superior resursele furajere obţinute de către aceştia.
Leonard Constantin STAFIE
Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din Judeţul Iaşi
REZUMAT
Datorită diversităţii de hibrizi de carne care sunt la momentul actual pe piaţa românească, am considerat necesară o cercetare asupra acestora, pentru a veni în întâmpinarea crescătorilor de păsări. Astfel, în afară de pezentarea parametrilor din ghidurile tehnice, prezentăm şi câteva detalii din practica curentă a creşterii şi exploatării puilor de carne. La ora actuală, în România, întâlnim frecvent trei hibrizi de carne şi este vorba despre Cobb 500, Ross 308 şi Hubbard Flex. În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare. Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22-25% PB sau Hubbard Flex cu 21-22% PB. Pentru aceste tipuri de exploataţie a fost luată în consideraţie Directiva 2007/43/CE, prin care sunt stabilite normele minime de protecţie şi bunăstare a puilor destinaţi producţiei de carne. În practică, pentru creşterea efectivului de 300 pui, au fost folosite două tipuri de adăposturi: un vagon muncitoresc dezafectat şi un pătul de porumb transformat în adăpost de păsări. Din datele rezultate în urma studiului, rezultă că un pui de carne cu o greutate de 1,9-2,2 kg costă 7,06 lei/pui, investiţia iniţială nu este deosebit de mare şi se amortizează după creşterea primei serii de pui, ceea ce demonstrează eficienţa economică a unui efectiv de 300 pui de carne în gospodărie. Dacă luăm în considerare că un pui de carne la o greutate de 1,9-2,2 kg se poate vinde în viu la un preţ aproximativ de 12 lei/pui, rezultă un venit net de 4,94 lei/pui deci o valoare totală de 1447,42 lei/efectiv la un ciclu de producţie de 9 săptămâni. Creşterea puilor de carne în efective mici aduce venituri suplimentare gospodarilor şi, un lucru deosebit de important, sunt valorificate superior resursele furajere obţinute de către aceştia.
Comentarii