Treceți la conținutul principal

SOLUŢII ALTERNATIVE PENTRU CREŞTEREA PUILOR DE CARNE ÎN GOSPODĂRIILE ŢĂRĂNEŞTI

SOLUŢII ALTERNATIVE PENTRU CREŞTEREA PUILOR DE CARNE ÎN GOSPODĂRIILE ŢĂRĂNEŞTI


Leonard Constantin STAFIE


Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din Judeţul Iaşi




REZUMAT

Datorită diversităţii de hibrizi de carne care sunt la momentul actual pe piaţa românească, am considerat necesară o cercetare asupra acestora, pentru a veni în întâmpinarea crescătorilor de păsări. Astfel, în afară de pezentarea parametrilor din ghidurile tehnice, prezentăm şi câteva detalii din practica curentă a creşterii şi exploatării puilor de carne. La ora actuală, în România, întâlnim frecvent trei hibrizi de carne şi este vorba despre Cobb 500, Ross 308 şi Hubbard Flex. În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare. Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22-25% PB sau Hubbard Flex cu 21-22% PB. Pentru aceste tipuri de exploataţie a fost luată în consideraţie Directiva 2007/43/CE, prin care sunt stabilite normele minime de protecţie şi bunăstare a puilor destinaţi producţiei de carne. În practică, pentru creşterea efectivului de 300 pui, au fost folosite două tipuri de adăposturi: un vagon muncitoresc dezafectat şi un pătul de porumb transformat în adăpost de păsări. Din datele rezultate în urma studiului, rezultă că un pui de carne cu o greutate de 1,9-2,2 kg costă 7,06 lei/pui, investiţia iniţială nu este deosebit de mare şi se amortizează după creşterea primei serii de pui, ceea ce demonstrează eficienţa economică a unui efectiv de 300 pui de carne în gospodărie. Dacă luăm în considerare că un pui de carne la o greutate de 1,9-2,2 kg se poate vinde în viu la un preţ aproximativ de 12 lei/pui, rezultă un venit net de 4,94 lei/pui deci o valoare totală de 1447,42 lei/efectiv la un ciclu de producţie de 9 săptămâni. Creşterea puilor de carne în efective mici aduce venituri suplimentare gospodarilor şi, un lucru deosebit de important, sunt valorificate superior resursele furajere obţinute de către aceştia.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/