Treceți la conținutul principal

Puiul inimos şi sănătos, de la ou la furculiţă! (II)

 

Puiul inimos şi sănătos, de la ou la furculiţă! (II)


Şi carnea de pasăre poate fi o sursă naturală de acizi graşi! Ce este şi cum putem creşte puiul îmbogăţit cu omega 3 şi omega 6? Iată ce rezultate am obţinut în ferma Vanbet!

un articol de
LEONARD CONSTANTIN STAFIE

Când l-am contactat pe medicul veterinar Fănel Bogos, cel care a pus pe picioare afacerea Vanbet, a arătat o deschidere deosebită pentru propunerea noastră. Aşa că, pe data de 11 august am început experimentul. Într-o hală cu 20.000 de pui de carne am separat lotul experimental - 1000 de pui. Am testat un hibrid cu creştere lentă, de la Hubbard.

Fanel bogos_b 

 

Parametri urmăriţi

 

  • Sistemul de creştere ales: s-a optat pentru creşterea în spaţii închise - sistem extensiv. Pentru etichetarea cărnii în acest sistem se îndeplinesc obligatoriu şi cumulativ criterii precum:
    • densitatea per mp nu poate fi mai mare de 15 capete sau de 25 kg greutate vie,
    • vârsta de sacrificare să fie de minimum 56 de zile. Creşterea a fost realizată pe aşternut vegetal - paie.
  • Vârsta puiului la începerea testării a fost de 37 de zile, iar cea la sfârşitul experimentului - 60 de zile, cu o perioadă de testare de 23 de zile.
  • Mortalitatea în lotul martor a fost de 2,4 la sută iar la cel testat - 2,5 la sută. Printre cauze enumerăm: congestie pulmonară, hemoragie internă, asfixie, disfuncţie hepato-renală. Comparativ cu mortalitatea standard acceptată, între 1 şi 5 la sută din efectiv, noi ne-am situat pe la mijloc.
  • Consumul de furaje s-a încadrat, pentru lotul experimental, la 2,3 kg pe cap de pui în 23 de zile, iar pe lotul martor - 2,7 kg pe cap de pasăre în 23 de zile.
  • Consumul de apă a fost în proporţii normale, de aproximativ ½. Apa nu a trebuit să fie decontaminată, iar, conform buletinului de analize, aceasta a îndeplinit condiţiile de potabilitate.
  • Adăpostul este complet automatizat, cu sistem de răcire a aerului în adăpost, iar temperatura a variat între 18,5 şi 26,5oC. Programul de lumină a fost cel clasic, de 23 de ore lumină şi o oră întuneric.
  • Furajul administrat lotului martor a fost realizat din: porumb 64%, şrot de soia 24,6% şi diferenţa - concentrate pvm. Furajul a fost realizat în FNC-ul propriu, sub formă granulată. Pentru lotul experimental, am utilizat şrot de cânepă 5%, porumb 59%, şrot de soia 24,6 şi diferenţa - pvm-uri. La analiză, şrotul de cânepă a avut următoarele caracteristici: proteină brută 27%, celuloză brută 36,04%, calciu 0,22% la sută, iar EM de 2412,1 kcal. Datorită conţinutului ridicat de celuloză brută, care ar fi putut să acţioneze ca un factor limitativ, am optat pentru administrarea unui maxim de 5 la sută în reţeta furajeră şi numai în perioada de finisare.
  • Greutatea corporală: nu au existat diferenţe majore între cele două loturi, deci nu s-a putut trage o concluzie în sensul influenţei greutăţii corporale. Astfel, media greutăţii/întreg efectiv a fost: la 7 zile - 127 g, la 14 zile - 321 g, la 21 de zile - 444 g, la 28 de zile - 676 g, la 35 de zile - 992 g, la 53 de zile - 1614 g, greutatea la livrare de 60 de zile - 1865 g.
  • Conţinutul de acizi graşi. La puii cărora li s-a administrat şrotul de cânepă, comparativ cu cei care au consumat furaj normal, conţinutul de omega 3 a crescut cu un procent ce a variat între 12,57 şi 13,71%, iar la cel de omega 6, creşterea a variat între 13,5 şi 14,6%.

Analizele şrotului de cânepă şi pentru produsul finit-carne au fost realizate în laboratorul acreditat al INCDBNA-IBNA Baloteşti.

puiul inimos 3_b 

 

Care sunt costurile?

 

Din punct de vedere al costurilor de producţie şi al performanţelor obţinute, utilizarea şrotului de cânepă în furajare nu include costuri deosebite care ar putea duce la un cost final al cărnii de pasăre semnificativ. Aşadar, se poate obţine o carne îmbogăţită cu o investiţie minimă.

puiul inimos 2 Canva_b 

foto: canva.com

CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI

 

Aşadar, datele ştiinţifice ne demonstrează o creştere de peste 10% a celor doi acizi graşi, deci putem utiliza termenul de carne de pui îmbogăţită sau, mai pe scurt, ”puiul inimos şi sănătos”.
Analizând recomandările de consum zilnic de omega 3 si 6 şi cantitatea de acizi graşi pe care o regăsim în carnea de pasăre îmbogăţită, consumul a 100 de grame de carne de pui asigură necesarul organismului uman, fără a fi nevoie să se intervină pentru completări din alte surse naturale sau chimice.
Pentru cei care doresc să obţină o astfel de carne, recomand:

  1. Tehnica aceasta se aplică doar puilor în sistemul cu creştere lentă.
  2. Perioada de finisare cu administrare de şrot de cânepă trebuie să fie de minim 30 de zile.

puiul inimos CANVA_b

foto: canva.com

ANALIZA CĂRNII: CONŢINUTUL DE OMEGA 3 ŞI 6/100 GRAME

 

Proba

Omega 3

Creştere

procentuală

Omega 6

Creştere

procentuală

Raport

omega 3 - omega 6

Creştere

procentuală

Proba martor

(furaj normal)

1,75

100%

24,29

100%

13,92

100%

Proba 1- administrare

şrot de cânepă

1,97

112,57%

27,73

114.16%

14,56

104,60%

Proba 2 – administrare

şrot de cânepă

1,99

113,71%

27,57

113.50%

18,5

132,90%

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/