Cum obţinem puiul inimos şi sănătos? (I)
Şi carnea de pasăre poate fi o sursă naturală şi sănătoasă de acizi graşi pentru organismul uman! Ce este şi cum putem obţine puiul îmbogăţit cu omega 3 şi omega 6?
un articol de
LEONARD CONSTANTIN STAFIE
Cum nu toată lumea are acces la alimente cu un conţinut ridicat de omega 3 şi 6 (peşte, ulei de peşte sau anumite seminţe), mai ales din cauza preţului, ne-am gândit la carnea de pasăre îmbogăţită cu omega 3 si omega 6. De ce carnea de pasăre? Pentru că este accesibilă ca preţ, se obţine rapid la costuri rezonabile şi este preferată de mulţi consumatori.
De ce puiul îmbogăţit?
Ideea de pui îmbogăţit a plecat şi de la nevoia de a elimina consumul substanţelor de sinteză pentru completarea necesarului de omega 3 şi omega 6. O altă motivaţie a fost de a nu administra păsării substanţe de sinteză chimică, ci a aduce un aport de substanţe nutritive pe cale naturală, adică utilizarea unor tipuri de furaje. În cazul nostru, am optat pentru şrotul de cânepă, fiind disponibil fără costuri suplimentare prea mari. Astfel ca organismul păsării să preia acizii grasi din furaj şi să îi sintetizeze, pentru a fi disponibili organismului uman pe cale naturală. Discutăm de obţinerea de alimente funcţionale care pot întradevăr să aducă un supliment de substanţe nutriţionale necesare metabolismului uman.
foto: canva.com
De la idee la practică
În primăvară, Ion Budeanu de la firma Coseli, m-a abordat cu privire la posibilitatea livrării de şrot de cânepă crescătorilor de păsări. Prea multe rezultate cu privire la utilizarea lui în furajarea păsărilor nu aveam, doar pe partea de găini ouătoare, unde Vasile Bunduc, în lucrarea sa”Soluţii nutriţionale inovative pentru obţinerea de ouă cu caracter de aliment funcţional”, menţionează nişte rezultate deosebite în practică. Aşadar, am demarat un experiment pe carnea de pui. Motivaţia a fost simplă, dacă se doreşte vânzarea de şrot de cânepă pentru a obţine carne de pasăre îmbogăţită, crescătorii de păsări sunt destul de pragmatici şi se întreabă: Cu cât îmi cresc costurile? Rata de creştere şi consumul de furaje nu sunt influenţate în mod negativ? Acea carne de pasăre chiar are un conţinut mai mare de acizi graşi? Ce plus îmi aduce mie dacă utilizez şrot de cânepă? Întrebări normale când coordonezi o afacere în zootehnie. Aşadar, am realizat un experiment în condiţii reale de creştere şi exploatare a puilor de carne.
Detaliile, în numărul viitor.
foto: canva.com
ETICHETARE CORECTĂ
Creşterea puilor de carne în sistem ”tradiţional” îmbracă mai multe forme:
- Din punct de vedere al sistemului de creştere, conform regulamentului european CE nr. 543/2008 art. 11, etichetarea cărnii de pasăre se poate face cu menţiunea: Crescut în spaţii închise - sistem extensiv. Crescătorii care doresc să eticheteze carnea cu această denumire trebuie obligatoriu a îndeplini cumulativ 2 criterii:
- densitatea per mp nu poate fi mai mare de 15 capete sau 25 kg greutate vie;
- vârsta de sacrificare să fie de minimum 56 de zile.
2. Din punct de vedere al alimentului îmbogăţit. Conform legislaţiei din SUA, de exemplu: ”un aliment care este etichetat ca îmbogăţit cu un nutrient trebuie să conţină cu cel puţin 10% mai mult din acel nutrient comparativ cu acelaşi tip de aliment care nu este îmbogăţit”.
- Solicitați un link
- X
- Alte aplicații
Comentarii