Ghid de crestere

joi, 23 noiembrie 2017

Şi-au încercat… viitorul

În perioada 24 martie - 7 aprilie 2017, Facultatea ieşeană de Zootehnie a derulat programul “Student pentru o zi la USAMV Iaşi - Facultatea de Zootehnie Iaşi”, ediţia a IV-a. Peste o sută de elevi din clasele a-XI-a şi a-XII-a, de la trei licee ieşene, au asistat la prezentarea unor lecţii demonstrative şi workshop-uri, au vizitat laboratoarele şi fermele didactice ale Facultăţii de Zootehnie, luând act şi de noutăţile din oferta educaţională pentru anul universitar 2017-2018.
La ediţia din acest an, parteneri din învăţământul preuniversitar ieşean au fost Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară “V. Adamachi”, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” şi Colegiul Economic Administrativ.

Lecţii demonstrative interactive
”Bucătăria tradiţională, Clasificarea alimentelor, Albinele - Pasiune şi Afacere, Sisteme de creştere în piscicultură, Sisteme alternative de creştere a găinilor ouătoare şi a puilor de carne în România - sunt doar câteva dintre tematicile abordate în cadrul lecţiilor demonstrative pe care le-am susţinut interactiv. Elevii ieşeni s-au arătat interesaţi de acest minunat domeniu, care oferă plus valoare agriculturii, prin transformarea materiei prime în alimente şi bani. 
De cealaltă parte, pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii noştri a fost un prilej deosebit de a se afla în postura de dascăli, transmiţând informaţii ştiinţifice şi arătându-le practic vizitatorilor mai tineri ce înseamnă să ştii să obţii performanţă în creşterea animalelor, dar şi să ştii să produci alimente, în condiţii de siguranţă pentru sănătatea animalelor şi a oamenilor”, preciza Carmen Olguţa Brezuleanu, unul dintre coordonatorii evenimentului.
Pentru conducerea USAMV Iaşi, evenimentul s-a înscris în seria demersurilor de întărire a legăturii dintre forma de învăţământ universitar cu mediul preuniversitar şi a reprezentat un nou element de afirmare a profesiilor pentru care sunt pregătiţi studenţii instituţiei. ” Facultatea de Zootehnie Iaşi este o instituţie care, permanent, şi-a adaptat oferta educaţională la cerinţele pieţei forţei de muncă, precum şi la nevoia de a obţine produse alimentare cu trasabilitate clară. A fost o ocazie de a arăta cât de important şi de atractiv poate fi acest domeniu pe care îl consider esenţial pentru viaţa omului - a asigura, dar nu oricum, hrana. Sperăm ca, în toamnă, să vedem că mulţi dintre elevii care ne-au vizitat au înţeles importanţa profesiei şi că devin studenţi pentru câţiva ani la USAMV Iaşi”, menţiona Benone Păsărin, prorector cu activitatea didactică la USAMV Iaşi.
La workshop-urile care au urmat fiecărei activităţi teoretice, au fost prezentate spre degustare preparate culinare tradiţionale, fructe şi legume, miere de albine şi alte produse apicole. De asemenea, au avut loc tombole cu premii constând din puişori, peştişori şi abonamente la revista Ferma.

ELEVII DE AZI, STUDENŢII ŞI SPECIALIŞTII DE MÂINE
Unii dintre absolvenţii Facultăţii de Zootehnie Iaşi, astăzi profesionişti în domeniu, au susţinut prezentări de specialitate. ”A fost o bucurie să mă regăsesc în faţa posibililor viitori studenţi sau chiar absolvenţi de doctorat, aşa cum a fost şi cazul meu. A fost emoţionant faptul că, în prezenţa foştilor mei dascăli, am putut susţine o prelegere pe tema sistemelor alternative de creştere a găinilor ouătoare şi a puilor de carne în România. Pentru găinile ouătoare cu cifra 1, sistem free-range, în România există numai şase exploataţii, cu o un efectiv total de 29.979 păsări, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale. Aşadar, este încă mult loc de dezvoltare şi sper ca unii dintre aceşti elevi să fie cei care vor îmbunătăţi situaţia, pe viitor. Condiţiile de studiu de azi sunt moderne şi diferite de cele pe care le-am avut eu şi sper ca tinerii să valorifice şansele care li se oferă”, spunea Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.


Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Niciun comentariu: