Ziua mondiala a oului

marți, 9 mai 2017

TRATAMENTE şi profilaxie pentru efectivele de GĂINI OUĂTOARE

SCHEMA DE TRATAMENT ŞI VACCINĂRI PROFILACTICE. Schemele de tratament şi vaccinări se vor aplica numai după consultarea medicului veterinar responsabil de exploataţiile de găini ouătoare şi în funcţie de situaţia epizootică din zona în care se află amplasată ferma.
Vaccinarea se realizează prin adminstrarea vaccinului în apa de băut, dintre toate metodele, această metodă are un randament destul de bun şi avantajul major pe care îl prezintă această metodă este faptul că se admnistrează vaccinul rapid, fără a stresa păsările.
Pentru a realiza cu succes această operaţiune este recomandat să însetaţi puii cu trei ore înainte şi după aceea saă distribuiţi apa împreună cu vaccinul. Adăpătorile trebuie să fie curate şi să asigure un front de adăpare pentru întreg efectivul
Vaccinarea puilor se realizează după următorul program :
• Ziua 1 – Boala lui Marek, Pseudopesta aviară, Bronşită.
• Ziua 18-20 – Bursita infecţioasă
• Ziua 25 – Pseudopesta aviară, Bronşită.
• Ziua 28-30 Bursita infecţioasă
Săptămâna 6 -Pseudopesta aviară, Bronşită

Mortalitatea apărută în această perioadă trebuie să se situeze în valorile de 1,5-3% din efectiv. Furajul folosit este de tip demaraj pentru tineret înlocuire.
În perioada 8-114 săptămâni vaccinarea puicuţelor ouătoare se realizează după următorul program:
1. Săptămâna 8 – Pneumovirus
2. Săptămâna 10 – Bronşită
3. Săptămâna 12 – Pseudopesta aviară
Vaccinarea puilor se realizează după următorul program:
1. Săptămâna 14 -AE ( vaccin viu impotriva encefalomielitei aviare şi a difterovariolei aviare la puii de gaina si curca)
PERIOADA DE PRE-OUAT, 17-18 SĂPTĂMÂNI Vaccinarea puicuţelor ouătoare se realizează după următorul program: Săptămâna 17 –ND+IB+EDS+TRT, variolă. 
IB+ND+EDS –
- Prevenirea scăderii productiei de oua produsă de virusul Bronşitei Infecţioase serotipul Massachusetts si reducerea infectiei la pasari 
- Prevenirea mortalităţii şi semnelor clinice produse de virusul Pseudopestei Aviare;
- Prevenirea scăderii productiei de oua produsă de infectia cu virusul Sindromul Caderii Ouatului
TRT - Pentru imunizarea activă a păsărilor sănătoase împotriva infecţiei cu virusul rinotraheitei infecţioase (Vaccinul imunizează păsările contra sindromului capului umflat (SHS) produs de virusul rinotraheite)
În această perioadă se efectuează transferul din adăpostul de creştere a tineretului de înlocuire în adăpostul de creştere şi exploatare a găinilor ouătoare. Transferul se realizează în momentul în care 10 % din efectiv începe să se ouă. Pentru a diminua stresul de transfer se recomandă administrarea cu 3 zile înainte şi 3 zile după transfer, vitamine hidrosolubile şi săruri minerale. Manipularea păsărilor se va realiza cu atenţie şi se va evitat pe cât este posibil traumatizarea acestora.
În perioada de exploatare a găinilor ouătoare, vârsta 18 -77 săptămâni, nu se efectuează măsuri speciale, singura grijă a crescătorului fiind doar menţinerea stării de sănătate a efectivului (respectarea măsurilor sanitar-veterinare specifice şi nespecifice) şi urmărirea factorilor de microclimat pentru a se încadra în parametrii tehnologici.
Nu se efectuează tratamente cu antibiotice cu trei zile înainte de vaccinare şi în timpul vaccinării. Nu se decontaminează apa de băut în timpul vaccinării dacă aceasta se realizează prin apă. Nu se mai fac tratamente în perioada de ouat, dacă totuşi este necesar a se interveni ouăle obţinute nu se vor administra în consumul uman.
Se recomandă consultarea medicului veterinar în momentul apariţiei unui caz de boală. Toate măsurile sanitar-veterinare pentru asigurarea stării de sănătate a efectivelor de păsări, se vor realiza sub stricta supraveghere a medicului veterinar.
Sursa :
Vacaru-Opriş, Ioan şi colab., 2002 – Tratat de Avicultură, vol. II. Edit. Ceres, Bucureşti
Stafie, C.Leonard, 2013 re-editat 2016, Ghid practic de creştere pui de carne şi găini ouatoare - Ed. Pim Iaşi şi Ed. Globe Edit - OmniScriptum GmbH & Co. KG, Bahnhofstraße 28, 66111 Saarbrücken Germany
Trimiteți un comentariu