SCHEMA DE VACCINARE! În practica curentă se aplică mai multe scheme de tratament şi vaccinări profilatice. Schemele de tratament şi vaccinări se vor aplica numai după consultarea medicului veterinar responsabil de exploataţiile de pui de carne şi în funcţie de situaţia epizootică din zona în care se află amplasată ferma.
Vaccinarea se realizează prin adminstrarea vaccinului în apa de băut, dintre toate metodele, această metodă are un randament desstul de bun şi avantajul major pe care îl prezintă această metodă este faptul că se admnistrează vaccinul rapid, fără a stresa păsările.
Pentru a realiza cu succes această operaţiune este recomandat să însetaţi puii cu trei ore înainte şi după aceea să distribuiţi apa împreună cu vaccinul. Adăpătorile trebuie să fie curate şi să asigure un front de adăpare pentru întreg efectivul Pentru a veni în sprijinul crescătorilor vom prezenta patru variante de scheme aplicate pentru menţinerea stării de sănătate a efectivelor de păsări, în tabelul 1 şi tabelul 2.
Pentru a realiza cu succes această operaţiune este recomandat să însetaţi puii cu trei ore înainte şi după aceea să distribuiţi apa împreună cu vaccinul. Adăpătorile trebuie să fie curate şi să asigure un front de adăpare pentru întreg efectivul Pentru a veni în sprijinul crescătorilor vom prezenta patru variante de scheme aplicate pentru menţinerea stării de sănătate a efectivelor de păsări, în tabelul 1 şi tabelul 2.
ATENŢIE! Nu se efectuează tratamente cu antibiotice cu trei zile înainte de vaccinare şi în timpul vaccinării. Nu se decontaminează apa de băut în timpul vaccinării dacă aceasta se realizează prin apă.Nu se mai fac tratamente cu 10 zile înainte de sacrificare.
Se recomandă consultarea medicului veterinar în momentul apariţiei unui caz de boală. Toate măsurile sanitar-veterinare pentru asigurarea stării de sănătate a efectivelor de păsări, se vor realiza sub stricta supraveghere a medicului veterinar.
Sursa :
Vacaru-Opriş, Ioan şi colab., 2002 – Tratat de Avicultură, vol. II. Edit. Ceres, Bucureşti
Stafie, C.Leonard, 2013 re-editat 2016, Ghid practic de creştere pui de carne şi găini ouatoare - Ed. Pim Iaşi şi Ed. Globe Edit - OmniScriptum GmbH & Co. KG, Bahnhofstraße 28, 66111 Saarbrücken Germany
Vacaru-Opriş, Ioan şi colab., 2002 – Tratat de Avicultură, vol. II. Edit. Ceres, Bucureşti
Stafie, C.Leonard, 2013 re-editat 2016, Ghid practic de creştere pui de carne şi găini ouatoare - Ed. Pim Iaşi şi Ed. Globe Edit - OmniScriptum GmbH & Co. KG, Bahnhofstraße 28, 66111 Saarbrücken Germany
Comentarii