Ghid de crestere

miercuri, 27 mai 2015

Mai mulţi bani de la A.P.I.A.! – CAMPANIA „TÂNĂR FERMIER ÎN ROMÂNIA” – realizată de Petronela Cotea Mihai

Tinerii fermieri – mai mulţi bani de la APIA!
Potrivit ORDINULUI nr. 619/6 aprilie 2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 234 din 6 aprilie 2015, tinerii fermieri din sectorul vegetal care în anul 2015 împlinesc maximum 40 de ani pot beneficia de subvenţii suplimentare.
Articolul 89
(1) Sunt eligibili fermierii activi persoane juridice, prevăzute la art. 22, alin. (4) din ordonanţă, dacă la capitalul sau la conducerea persoanei juridice participă cel puţin un tânăr cu vârsta de maxim 40 ani, care exercită fie exclusiv, fie în comun cu alţi acţionari/asociaţi, persoane fizice sau juridice, controlul efectiv şi durabil pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile în materie de management, beneficii şi riscuri financiare.
(2) Dacă mai mulţi tineri fermieri, în sensul art. 22, alin. (4) din ordonanţă au dobândit controlul asupra persoanei juridice la diferite momente, prima dobândire a controlului trebuie considerat momentul „instalării” menţionat la art. 22, alin. (2) şi (3) din ordonanţă.
(3) Plata pentru tinerii fermieri nu se mai acordă dacă toţi tinerii fermieri care îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 22, alin. (5) din ordonanţă şi la alineatul (2) au încetat a mai exercita controlul asupra persoanei juridice.
(4) În sensul prezentului articol:
  1. a) referirea la prima depunere a unei cereri de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă de la art. 22 alin. (2) din ordonanţă trebuie înţeleasă ca o referire la prima cerere de plată a persoanei juridice în cadrul schemei pentru tinerii fermieri;
  2. b) fără a se aduce atingere dispoziţiilor de la art. 22 alin. (3) din ordonanţă, referirea la „instalare” trebuie înţeleasă ca o referire la momentul din care tinerii fermieri preiau efectiv controlul asupra persoanei juridice.
(5) Evaluarea controlului efectiv şi durabil pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile în materie de management, beneficii şi riscuri financiare se face pe baza documentelor care atestă participarea nemijlocită la deciziile esenţiale ale persoanei juridice privind gestionarea afacerilor exploataţiei, de exemplu: achiziţionarea unui nou utilaj, stabilirea planului de culturi şi altele asemenea. Partenerii care nu iau decizii nu trebuie să fie consideraţi tineri fermieri întrucât nu participă la administrare.
În cadrul CAMPANIEI RADIO IAŞI “TÂNĂR FERMIER ÎN ROMÂNIA”, directorul executiv adjunct al APIA Iaşi, dr. ing. Leonard STAFIE a explicat cum este stabilită suma, care sunt criteriile de eligibilitate, în afara condiţiei de vârstă, cum trebuie să se procedeze pentru ca tânărul fermier să poată intra în posesia repectivei subvenţii suplimentare.
sursa: Radio IASI

Niciun comentariu: