Treceți la conținutul principal

PRODUSELE TRADITIONALE SI ECOLOGICE, O EVENTUALA SOLUTIE SI IN AVICULTURA ROMANEASCA


Leonard Stafiepresedintele Asociatiei Profesionale a Crescatorilor de Pasari de Carne si Oua din Judetul Iasi: “In general (in 2011) au avut de castigat cei care au vandut produse de nisa, cum ar fi carne de pasare in sistem traditional, crescut in libertate sau ecologic, sau oua obtinute in sistem 1 (crestere libere) sau sistem 0 (crestere organica)”
PASARI. Avicultura romaneasca a fost, in ultimele luni, in atentia opiniei publice. Situatia a fost determinata de atentionarile emise de Comisia Europeana cu privire la interzicea bateriilor neimbunatatite pentru gainile ouatoare. Leonard Stafie, presedintele Asociatiei Profesionale a Crescatorilor de Pasari de Carne si Oua din Judetul Iasi a precizat pentru piataagricola.eu ca directiva UE, veche din 1999, nu afecteaza fermierii mici si mijlocii. In ce priveste evolutiile din sector, in opinia specialistului iesean, o solutie de imbunatatire ar putea veni din partea fermelor mici si mijlocii cu produse avicole, cat mai aproape de traditional si de organic.


“Cresterea si exploatarea gainilor ouatoare in baterii (acel sistem de notare cu cifra 3 a tipului sistemului de crestere) este practicat la scara mare de marii fermieri. Acest sistem de crestere, datorita investitiilor mari in echipamente, nu se preteaza pentru fermierii mici si mijlocii. Conform declaratiilor oficiale ale ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentara), mai existau doar doua ferme care mai functionau cu aceasta tehnologie, dar aceste ferme nu livreaza oua catre populatie, asadar aceasta decizie este aplicata”, a precizat Leonard Stafie.
Chiar daca decizia UE nu afecteaza micii creascatori, presedintele Asociatiei Profesionale a Crescatorilor de Pasari de Carne si Oua din Iasi este de parere ca investitia in tehnologie este binevenita, iar costurile cuprinse in 1,5 si 2,5 euro pe cap de pui se amortizeaza repede: “in sectorul avicol se pot informatiza toti factorii de productie. Prin achizitia de noi tehnologii se reduc costurile cu personalul, cresti productivitatea muncii si nu in ultimul rand controlezi factorii de microclimat, factori care iti garanteaza intr-o buna masura productii mari, cat si reducerea consumurilor energetice si cu furajul. Trebuie specificat ca tehnologia (echipamentele) nu o schimbi in fiecare an, ci o data la 10 ani sau mai mult, depinde de durata de viata a echipamentului. Oricum raportat la pui de carne, investitia pe cap de pui variaza intre 1,5 si 2,5 euro. Investitie care se amortizeaza destul de repede datorita specificului acestui sector, adica un rulaj mare in unitate de timp si pe unitate de suprafata construita”.
In ce priveste criza economica, in opinia specialistului, sectorul avicol a fost mai putin afectat de criza economica, cat de alti factori care tin de management si organizare. “Sectorul cresterii pasarilor a fost afectat mai putin de criza mondiala ci mai mult de o serie de factori care nu tin de criza. De exemplu:
- Lipsa subventiei (subventia actuala, acordata pentru bunastare nu este semnificativa)
- Importul de oua nemarcate (mai bine spus evaziunea fiscala)
- Vanzarea in targuri si piete de produse avicole care nu sunt controlate sanitar veterinar
- Preturi ridicate la energie si furaje
- Preturi de achizitie a furajului la nivel european si vanzarea produselor obtinute la un pret derizoriu. Spre exemplificare anul trecut oul a fost vandut la poarta fermei cu un pret de 0,2 lei/ou in comparative cu producatorii europeni care au vandut oul la poarta fermei cu aproximativ 0,3 lei/ou sau au vandut oul la acelasi pret ca in Romania dar au beneficiat de subventii care au compesat diferenta de pret”, a punctat Leonard Stafie.
Chiar daca anul 2011 a fost unul destul de slab pentru avicultura romaneasca, reprezentantul crescatorilor de pasari din Iasi spera ca 2012 va fi mai bun. “Pentru sectorul oua, 2011 a fost un an destul de prost, aceasta situatie se reflecta si in scaderea numarului de gaini ouatoare la nivel national. Pentru sectorul carne, crescatorii abia au reusit sa se mentina pe linia de plutire. In general au avut de castigat cei care au vandut produse de nisa, cum ar fi carne de pasare in sistem traditional, crescut in libertate sau ecologic, sau oua obtinute in sistem 1 (crestere libere) sau sistem 0 (crestere organica). Dar aceste afaceri se adreseaza in primul rand avicultorilor mici si mijlociilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca pentru aceste sisteme de crestere ai nevoie de suprafete destul de mari de teren pentru a putea indeplini cerintele de crestere libera”, a precizat Leonard Stafie.
In 2012, schimbarea ar putea sa vina din aparitia unui numar mai mare de ferme traditionale si organice. “Noi speram ca 2012 sa fie un an favorabil si suntem destul de optimisti. Pentru cei care au gaini ouatoare, deja este putin mai bine deoarece pretul la poarta fermei a ajuns deja la 0,5 lei pe ou. Totul depinde si de resursa furajera, la ce preturi se vor obtine furajele deoarece in avicultura 80% din pretul de cost al produsului este dat in primul rand de pretul de achizitie al furajului. Cred ca vor apare mai multe ferme mici si mijlocii cu produse avicole, cat mai aproape de traditional si de organic”, a subliniat presedintele asociatiei iesene.
Sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/