Treceți la conținutul principal

Planul Districtului Bucovina in 72 de sectiuni





Planul Districtului Bucovina în 72 de secţiuni
Vineri, 10 februarie 2012, ora 11, la Muzeul de Istorie , va avea loc un dublu eveniment cultural - o lansare şi o expoziţie cu materiale originale din mapa bilingvă (germană/română) intitulată „Planul Districtului Bucovina în 72 secţiuni, întocmit după ridicări geometrice în anii 1773, 1774 şi 1775 de Departamentul Cezaro-Crăiesc al Statului Major General”. Lucrarea, care a apărut la sfârşitul anului trecut în seria „Restituiri” a Editurii „Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei, este realizată de Ioan Iosep, Constantin-Emil Ursu şi Simona Palagheanu şi un colectiv de referenţi alcătuit din academicianul Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Alexandru Ungureanu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Adrian Grozavu şi cercetătorul ştiinţific dr. Mihai Ştefan Ceauşu. Planul este o „radiografie” cartografică (cu hărţi reproduse la scara numerică 1:28.800) a peisajului Bucovinei de la începutul epocii moderne. Lucrarea are o foaie de titlu realizată în manieră medievală. Planul (harta schematică a Bucovinei cu indicarea provinciilor vecine - Galiţia, Maramureşul, Transilvania şi Moldova) face parte din categoria hărţilor iosefine (reprezentări cartografice austriece din timpul lui Iosif I şi reproduce planşa policromă, executată manual cu 230 de ani în urmă, hartă care, la vremea aceea, avea o utilitate practică - administrativă, economică, militară şi demografică. Mapa este deja la vânzare, la standul amenajat la parterul Muzeului de Istorie din Suceava, la preţul de 150 de lei.
Sursa : Muzeul BucovineiMuzeul Bucovinei - mai multe detalii aici

Buna ziua am intrat si eu astazi in posesia "Planului Districtului Bucovina în 72 de sectiuni" Am ramas impresionat de aceasta lucrare realizata in anii 1700, de maiestria militarilor topometristi care au realizat aceste harti.Vreau sa ii felicit pe autori si pe dumneavoastra, pentru ca ati facut posibil publicarea acestei lucrari de arta in secolul vitezei, cand hartia este oarecum abandonata in favoarea mijloacelor electronice. Cred ca aceasta lucrare, nu ar trebui sa lipseasca din nici o biblioteca si sa fie un exemplu pentru actualii si viitorii topometristi. Felicitari si pentru cat mai multe evenimente de acest fel.
Cu respect, -- dr ing Leonard Constantin Stafie
Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de Carne si Oua din judetul IASI
Posted by Picasa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute