Treceți la conținutul principal

“Oul stresat”, instrument de crasă manipulare



articol publicat în Revista FERMA - nr.1(92) din luna ianuarie 2011

În urma diverselor informaţii eronate apărute (din nou) în media naţională (altele decât presa agricolă) cu privire la metodele de creştere şi exploatare a găinilor ouătoare şi condiţiile de bunăstare, aducem noi argumente şi precizări, pentru buna şi corecta informare a tuturor celor implicaţi, fie ei producători şi/sau consumatori.

Dacă se respectă prevederile şi normativele în vigoare, oul care ajunge pe rafturile magazinelor este unul certificat şi adecvat consumului. Numerotarea este doar un criteriu de comercializare, care indică sistemul de exploatare a găinilor care au produs ouăle respective şi nicidecum un instrument de măsurare a stresului!!! În aceste condiţii, să afirmi că ouăle nu sunt bune de consum din cauza stresului găinilor şi că “cifra 3”, de exemplu, indică faptul că avem de-a face cu o “găină stresată”, NU ESTE REAL şi nici argumentabil practic. Iar asta reiese şi din legislaţia europeană, transpusă în legislaţia românească.
Dacă facem o comparaţie, în anul 2009 în România doar 17% din găinile ouătoare au fost crescute în baterii iar în restul spaţiul comunitar 68%. Mă întreb şi eu, oare europenii sunt cumva bolnavi de la atâtea “ouă stresate”?
Din punctul meu de vedere este doar un atac meschin la o industrie în plină dezvoltare şi, ceea ce este şi mai grav, de data asta nu cei din afară ne vor răul... În final, alegerea este a consumatorului, dar inducerea unor temeri atât de nefondate poate fi periculoasă, mai ales pe o piaţă în formare cum este România.

Descrierea modurilor de creştere şi marcarea ouălor
Regulamentul CE nr. 1907/90 cu amendamentele ulterioare, stabileşte standardele de comercializare pentru găinile ouătoare. În condiţii specifice şi foarte clare, ouăle pot fi marcate cu (în funcţie de sistemul de creştere şi exploatare):
• numărul 3 pentru sistemul “Eggs from caged hens”, adică găini crescute în baterii, fără să se menţioneze dacă bateriile sunt sau nu îmbunătăţite
• numărul 2 pentru sistemul “Barn eggs”, adică sistemul de creştere la sol pe aşternut permanent, fără acces în aer liber
• numărul 1 pentru sistemul “Free range eggs”, respectiv creştere la sol pe aşternut permanent, cu acces nelimitat în aer liber dar, atenţie, această numerotare nu se referă în nici un caz la găinile crescute de bunica la ţară, adică sistemul gospodăresc, cu producţii destinate autoconsumului
• numărul 0, pentru creşterea găinilor ouătoare în sistem ecologic (organic farm - fermele organice)
Sistemele de creştere prevăzute la art. 7 şi art. 10 alin.(1) din Regulamentul (CEE) nr. 1907/90, pot fi utilizate numai cu menţiunile cuprinse în anexa II şi cu condiţia ca, în toate cazurile, să fie îndeplinite cerinţele stabilite în anexa III. Modul de creştere ecologic prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, poate fi utilizat numai codul menţionat la pct. 2.1 din anexa la Directiva 2002/4/CE şi menţiunile reluate în art. 2 din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91.
Nici un crescător de păsări care se respectă şi care doreşte să facă profit din această afacere nu poate funcţiona fără a respecta anumite condiţii tehnologice minime.
............................................................
Puteti citi mai multe in Revista Ferma numarul nr.1(92) din luna ianuarie 2011

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute