Treceți la conținutul principal

Oul stresat de ONG-uri, din nou în atenţie

Oul stresat de ONG-uri, din nou în atenţie
10 ianuarie 2011, actualizat la: 11:06 am | Publicat in: actualitate | Scris de: redactie
În urma diverselor informaţii eronate apărute din nou în presă cu privire la metodele de creştere şi exploatare a găinilor ouătoare, Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Ouă şi Carne (APCPCO) din judeţul Iaşi face mai multe precizări:
Din punct de vedere a legislaţiei europene transpusă şi în legislaţia romănească termenii corecţi sunt:

Descrierea modurilor de creştere (numerotarea ouălelor în funcţie de sistemul de creştere)

Council Regulation (ECC) No. 1907/90 (with later amendments) lays down marketing stan- dards for eggs. Under specific conditions, eggs can be marketed as:

• numărul 3 pentru sistemul “Eggs from caged hens”: when marketing the eggs, no distinction is made between enriched cages and conventional cages. – adica gaini crescute in baterii fara precizarea – baterii imbunatatite sau neimbunatatite
• Numărul 2 pentru sistemul “Barn eggs”: floor production without access to open air runs. – crestere la sol pe asternut permanent fara acces in aer liber
• Numărul 1 pentru sistemul “Free range eggs”: floor production with access to open air runs. – crestere la sol pe aşternut permanent cu acces liber in aer liber si atentie in nici un caz cum creste bunica de la tara gainile.
Numărul 0 pentru creşterea găinilor ouătoare în system ecologic (organic farm) – modurile de creştere prevăzute la art. 7 şi în art. 10 alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 1907/90, pot fi utilizate numai menţiunile cuprinse în anexa II, cu condiţia ca, în toate cazurile, să fie îndeplinite cerinţele stabilite în anexa III, – modul de creştere ecologic prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, pot fi utilizate numai codul menţionat la pct. 2.1 din anexa la Directiva 2002/4/CE şi menţiunile reluate în art. 2 din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91.

Nici un crescător de păsări care se respectă şi care doreşte să facă profit din această afacere nu poate funcţiona fără a respecta anumite condiţii tehnologice minime. Din punctul nostru de vedere nu este decât o manipulare a consumatorilor spre consumul de ouă obţinute dintr-un anumit tip de exploataţie. Suntem, de acord cu informarea corectă a consumatorilor, dar această informare să fie facută de către specialişti din domeniu, în speţă avicultură şi nu tot felul de comentatori.

APCPCO – Iaşi
Preşedinte Leonard Stafie
sursa: www.recolta.eu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/