Ziua mondiala a oului

luni, 10 ianuarie 2011

Oul stresat de ONG-uri, din nou în atenţie

Oul stresat de ONG-uri, din nou în atenţie
10 ianuarie 2011, actualizat la: 11:06 am | Publicat in: actualitate | Scris de: redactie
În urma diverselor informaţii eronate apărute din nou în presă cu privire la metodele de creştere şi exploatare a găinilor ouătoare, Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de Ouă şi Carne (APCPCO) din judeţul Iaşi face mai multe precizări:
Din punct de vedere a legislaţiei europene transpusă şi în legislaţia romănească termenii corecţi sunt:

Descrierea modurilor de creştere (numerotarea ouălelor în funcţie de sistemul de creştere)

Council Regulation (ECC) No. 1907/90 (with later amendments) lays down marketing stan- dards for eggs. Under specific conditions, eggs can be marketed as:

• numărul 3 pentru sistemul “Eggs from caged hens”: when marketing the eggs, no distinction is made between enriched cages and conventional cages. – adica gaini crescute in baterii fara precizarea – baterii imbunatatite sau neimbunatatite
• Numărul 2 pentru sistemul “Barn eggs”: floor production without access to open air runs. – crestere la sol pe asternut permanent fara acces in aer liber
• Numărul 1 pentru sistemul “Free range eggs”: floor production with access to open air runs. – crestere la sol pe aşternut permanent cu acces liber in aer liber si atentie in nici un caz cum creste bunica de la tara gainile.
Numărul 0 pentru creşterea găinilor ouătoare în system ecologic (organic farm) – modurile de creştere prevăzute la art. 7 şi în art. 10 alin. (1) din Regulamentul (CEE) nr. 1907/90, pot fi utilizate numai menţiunile cuprinse în anexa II, cu condiţia ca, în toate cazurile, să fie îndeplinite cerinţele stabilite în anexa III, – modul de creştere ecologic prevăzut în Regulamentul (CEE) nr. 2092/91, pot fi utilizate numai codul menţionat la pct. 2.1 din anexa la Directiva 2002/4/CE şi menţiunile reluate în art. 2 din Regulamentul (CEE) nr. 2092/91.

Nici un crescător de păsări care se respectă şi care doreşte să facă profit din această afacere nu poate funcţiona fără a respecta anumite condiţii tehnologice minime. Din punctul nostru de vedere nu este decât o manipulare a consumatorilor spre consumul de ouă obţinute dintr-un anumit tip de exploataţie. Suntem, de acord cu informarea corectă a consumatorilor, dar această informare să fie facută de către specialişti din domeniu, în speţă avicultură şi nu tot felul de comentatori.

APCPCO – Iaşi
Preşedinte Leonard Stafie
sursa: www.recolta.eu
Trimiteți un comentariu