Aproape că nu mai există sezon fără scumpiri la anumite categorii de produse agroalimentare şi la inputurile necesare desfăşurării activităţilor agricole. Cum intrăm în decembrie, de pildă, ne ajung din urmă scumpirile la carnea de porc, puse pe seama tradiţiilor de sărbători, când creşte consumul, dar şi pe seama creşterii preţului la furajele pentru animale. Primăvara devreme, agricultura nu scapă fără scumpiri la sămânţă, pesticide şi prestări servicii (aici suferă mai ales cei care nu deţin toate utilajele necesare prelucării solului). Dacă e vară, foarte cald şi secetă prelungită, cu siguranţă apa devine mai scumpă şi, inerent, preţul irigaţiilor usucă şi mai tare bugetul agriculturii. Toamna, da, e vremea recoltelor şi a speculei generalizate în ceea ce priveşte preţurile. De la legume, fructe, cereale, până la carne şi lapte, totul devine mai scump. Cel puţin teoretic. Practic, statisticile arată că în luna septembrie a acestui an s-au înregistrat scumpiri de sub un procent.
Tot acum intră în scenă şi principalii actori: de o parte producătorii, de cealaltă procesatorii şi, în funcţie de anumiţi factori, pe la mijloc se situează Ministerul agriculturii. Anumiţii factori sunt fie politici, fie financiari, fie de conjunctură. Sau toţi la un loc.
Miza anunţării scumpirilor agroalimentare nu este mare, însă efectele pe termen scurt şi mediu justifică oarecum interesele comerciale de fiecare parte implicată. În ceea ce priveşte procesatorii, motivaţiile acestora sunt în general constante, indiferent de sezonul agricol: majorarea costurilor la materia primă, preţurile crescute la combustibili şi utilităţi, majorarea taxelor şi impozitelor. Producătorii sunt, de regulă, victime sigure în ceea ce priveşte sportul naţional cu aruncarea mâţei moarte peste gard. Îi arată cu degetul şi procesatorii, şi mulţi dintre consumatorii finali, şi chiar unii reprezentanţi media mai puţin documentaţi. De fapt, în cele mai multe cazuri, preţul “la poarta fermei” rămâne la acelaşi nivel sau chiar scade, în timp ce creşte vertiginos (şi de multe ori, artificial) preţul de raft al produselor agroalimentare.
În această perioadă, cele mai mari fluctuaţii sunt însă la nivel declarativ. Cu cât, când şi de ce se scumpesc alimentele? Dacă procesatorii anunţă scumpiri de până la 30 la sută (în panificaţie, spre exemplu), ministrul Agriculturii spune că aceste majorări nu sunt justificate şi că de vină pentru specula care se naşte în jurul preţurilor sunt adaosurile comerciale nejustificat de mari. Acelaşi ministru a avansat trei ipoteze diferite într-o singură săptămână: ba că vor fi scumpiri de până la 10 la sută, ba că până la 8 procente, ba că - ultima variantă - nu ar trebui să se scumpească deloc produsele agroalimentare, pe baza analizelor ministerului.
În toată această prognoză nesigură, din ce în ce mai multe alimente importate invadează piaţa românească şi coşul zilnic al consumatorilor interni, mai ales pe fondul scăderii puterii de cumpărare. Iar certitudinea este că în această privinţă nu se face mai nimic... Norocul multor producători stă în noul trend al târgurilor tradiţionale care sunt organizate în marile oraşe. Dar acestea nu suplinesc nici pe departe golurile lăsate în agricultura românească de lipsa unor politici coerente care să sprijine producţia internă!
Nicoleta Dragomir
Cuprins
În actualitate
6 Agroinfo
8 Agroinfo
11 Agroinfo
13 Euro-Ferma
14 Mondo-Ferma
16 “Mediafax Talks” - soluţii şi măsuri prioritare în agricultură
19 Avem nevoie şi de iarbă!
21 Preţul furajelor nu este pe placul zootehniei
25 IndAgra Farm 2010
26 Roadele toamnei, adunate la târgul Apulum Agraria
29 AgriPlanta 2011 - expoziţie în câmp, un nou concept în România
31 “Produs în Bucovina” - târgul de toamnă al produselor tradiţionale
34 Tendinţe pe piaţa automatelor de lapte
Plante furajere
36 Surse de furaje în zone secetoase, fără irigaţii
39 Pajiştea, în miliarde euro
41 Rezoluţie pastorală pentru valorificarea pajiştilor montane
Cultura mare
43 Cultura mare în octombrie
46 “Ziua Porumbului” 2010, la Semlac
49 Biofluid pregăteşte solul pentru arătura de toamnă
Viticultură
53 Plantaţiile „la cheie” - factorii care aduc beneficii pe termen lung
Pomicultură
56 Valorificarea fructelor şi întreţinerea livezilor
Semnal de alarmă
58 Zahărul dulce-amar al sfeclei din România
Legumicultură
65 Soiuri pentru cultura fasolei
Maşini, utilaje, echipamente
67 Wadenbrunn - paradisul tehnologiei Fendt
71 Inovaţiile John Deere, la lucru
74 Noutăţi de la Berthoud, prezentate la Innov Agri 2010
76 Claas Lexion seria 700
79 CASE IH: tehnica 2011, prezentată în Cehia, la Efficient Power Days
83 Cultivatorul PrimusPlus - cea mai nouă tehnologie de la Güttler
84 Krone, tehnica „verde”
Construcţii zootehnice
87 Structuri multifuncţionale
Calitatea laptelui
88 Importanţa cunoaşterii nivelului ureei din lapte
Nutriţie
90 Făina de fân de lucernă
91 Vine iarna... cum staţi cu furajele?
93 Managementul nutriţiei - În fermele din Cehia, eficienţa pleacă de la furaj
Reportaj în fermă
96 Povestea fermei de vaci - consemnată de noi, născută în Maramureş
Taurine
98 Şchiopăturile la taurine şi fertilitatea
101 Bunăstarea taurinelor din rasa Alb-albastră belgiană
Genetică
105 Markerii moleculari - eliminarea genelor nedorite din efectiv
Porcine
106 Producem carne, nu porci!
Ovine şi caprine
108 Mioriţa de Timiş a fost „listată” la bursa oilor
110 Monta sezonală la capre
Mica publicitate
112 Anunturi agricole
Comentarii