Treceți la conținutul principal

proiect pentru 72.000 pui de carne

În cadrul proiectului Înfiintarea de exploatatie de crestere si exploatare a puilor
de carne cu o capacitate de 72.000 capete/serie, tehnologia adoptata pentru cresterea
si exploatarea puilor de carne este de tip intensiv- industrial crestere la sol pe asternut permanent. Densitatea este de 16 pui /m2, cu 18.000 capete într-o hala de productie, pentru obtinerea de 72.000 capete se vor construi patru hale de productie cu o distanta între ele de 12 m, conform normativelor în vigoare si expunerea suprafetei celei mai mici la vântul predominant.
Un ciclu de productie dureaza 9 saptamâni din care sase saptamâni pentru
cresterea si exploatarea puilor si trei saptamâni perioada de curatenie, decontaminare si vid sanitar-veterinar pe principiul totul plin-totul gol.
Din punct de vedere al dezvoltarii si vârstei, cresterea si exploatarea puilor de
carne se împart în trei mari etape, si anume:
1. Perioada de demaraj, 1-21 zile;
2. Perioada de crestere 21-35 zile;
3. Perioada de finisare 35-42 zile.
În adaposturile de crestere si exploatare a puilor de carne, complet mecanizate si
automatizate întâlnim urmatorele utilaje zootehnice:
 Utilaje pentru încalzire;
 Utilaje pentru ventilatie si racire aer;
 Utilaje pentru furajare;
 Utilaje pentru adapare;
 Utilaje de iluminat;
 Sectiunea computerizata&electronica
 Alte utilaje.
Utilaje pentru încalzire
Pentru asigurarea confortului termic în cadrul adaposturilor vom utiliza
urmatoarea formula: Ps = (Vaer×40)/1000. Unde Ps – reprezinta puterea sursei; Vaer –
volumul adapostului; 40 – puterea specifica pe unitatea de volum; se împarte la 1000
pentru ca rezultatul sa fie exprimat în kw/h.
69,7 kW
59.976,00 kcal/h
Dimensiunile incaperii 3060 m³.
Temperatura interioara dorita 35 °C
Temperatura exterioara 7 °C,
Coeficient de dispersie termica k = 0.7.
Utilaje pentru ventilatie
Compozitia aerului, noxe
Din punct de vedere al compozitiei aerului în adaposturile de pasari, acesta
trebuie sa se încadreze în parametri deosebit de stricti pentru prevenirea aparitiei
bolilor.
Noxele din adapost, sunt emanatiile care provin de la degradarea dejectiilor si în
urma proceselor fiziologice ale pasarilor. Gazele nocive trebuie pastrate în anumite
limite (limite prevazute de tehnologiile de crestere pentru fiecare categorie de vârsta si
de productie) deoarece au o actiune defavorabila asupra starii de sanatate a efectivelor
de pasari.
Ca si valori generale care trebuie respectate mentionam :
 O2 trebuie sa fie de 16% ;
 CO2 valoarea trebuie sa fie mentinut sub 0,35%;
 Amoniac < 15 ppm;
 Monoxid de carbon < 40 ppm;
 Hidrogen sulfurat < 5 ppm.
Concentratia de gaze nocive si implicit de continutul de O2 din aerul din adapost
depinde de rata ventilatie. În momentul în care se efectueaza o buna ventilatie
continutul de O2 trebuie sa fie de 16%.
Curenti de aer
Curentii de aer au un rol deosebit de important în mentinerea echilibrului termic
al pasarilor. Acestia au rolul de conditionare a limitelor de variatie a temperaturilor
critice pentru organismul pasarilor, marind sau micsorând zona de neutralitate. Astfel
curentii mari de aer ajuta la pierderea caldurii din organismul pasarilor, micsorând
capacitatea de termoizolatie a tegumentelor si învelisului plumifer. În conditiile în care,
în adapost exista o temperatura mare si umeda, curentii de aer cu viteze mai mari este
recomandata, deoarece pasarile elimina mult mai usor surplusul de caldura. Actiunea
curentilor de aer asupra efectivelor din halele de productie este strâns corelata cu
temperatura si umiditatea din adaposturi. În general, sunt admise ca valori optime al
acestui factor de microclimat,
urmatoarele valori:
a. pe timp de vara
0,3-1,5 m/s;
b. pe timp de iarna
0,1-0,3 m/s.
Pentru modelele de exploatatie prezentate de noi, vom folosi sistemul de
ventilatie mixt, admisie libera si evacuare fortata si din punct de vedere al dispunerii
gurelor de admisie-evacuare acesta este de tip tunel.
pentru mai multe detalii nu ezitati sa ma contactati

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute