Treceți la conținutul principal

Ghid de creștere a puilor de carne

Ghid de creştere a puilor de carne" este o ediţie adăugită şi revizuită, prima formă a cărţii fiind editată tot în colecţia Revistei Ferma. Ghidul cuprinde o serie de informaţii practice, elemente de tehnologie, dar şi aspecte economice şi de rentabilitate privind creşterea puilor de carne.
Autor principal: LEONARD CONSTANTIN STAFIE
Coautor: RADU ANTOHE

CUPRINS
PARTEA I: STADIUL CUNOAŞTERII TEHNOLOGIILOR DE CREŞTERE A PUILOR DE CARNE
CAPITOLUL I: SISTEME DE CREŞTERE A PĂSĂRILOR ÎN ZOOTEHNIE
1.1.Sistemul de creştere şi exploatare în sistem extensiv (gospodăresc)
Pg 10
1.2.Sistemul de creştere şi exploatare în sistem semi-intensiv
Pg 10 
1.3.Sistemul de creştere şi exploatare în sistemul intensiv şi super-intensiv
Pg 12
CAPITOLUL II: CONDIŢII DE CREŞTERE A PUILOR DE CARNE
2.1. Creşterea şi exploatarea puilor pentru carne pe aşternut permanent
Pg 13 
2.1.1. Densitatea la populare
Pg 13
2.1.2. Temperatura şi umiditatea
Pg 16
2.1.3. Ventilaţia
Pg 17
2.1.4. Aşernutul permanent
Pg 18
2.1.5. Pregătirea adăpostului pentru populare
Pg 21
2.1.6. Pui de o zi
Pg 22
2.1.7. Adăpostul de pui înainte de populare
Pg 23
2.1.8. Recepţia puilor
Pg 24
2.1.9. Perioada demaraj 1-21 zile
Pg 25
2.1.10. Perioada de creştere 21-35 zile
Pg 36
2.1.11. Perioada de finisare 35-42 zile
Pg 43
2.2. Diverse probleme tehnice apărute în perioada de exploatare 
Pg 49
2.3. Analiza şi concluzii cu privire la datele tehnice ale hibrizilor de carne
Pg 52
CAPITOLUL III: ALIMENTAŢIA PĂSĂRILOR
3.1. Alimentaţia puilor pentru carne
Pg 54
3.2. Furaje utilizate în alimentaţia păsărilor
Pg 57
CAPITOLUL IV: SĂNĂTATEA PĂSĂRILOR
4.1. Biosecuritatea în fermele avicole
Pg 62
4.2. Boli întâlnite la păsări
Pg 65 
4.2.1. Boli virale
Pg 65
4.2.2. Boli bacteriene
Pg 67
4.2.3. Micoze şi micotoxicoze
Pg 68
4.2.4. Parazitoze
Pg 69
4.2.5. Tehnopatii
Pg 69
CAPITOLUL V: ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE UTILIZATE ÎN CREŞTEREA PUILOR DE CARNE
5.1. Utilaje pentru încălzirea şi umidificarea halelor de producţie
Pg 74
5.2. Utilaje pentru ventilaţie
Pg 77
5.3. Utilaje pentru furajare
Pg 79
5.4. Utilaje pentru adăpare
Pg 81
5.5. Alte tipuri de utilaje
Pg 82
5.6. Adăposturi
Pg 83
5.7. Ehipamente pentru mica gospodărie de la Agroland
Pg 84


PARTEA a II-a: CONTRIBUŢII PROPRII
Capitolul VI: PROIECT ÎNFIINŢARE EXPLOATAŢIE DE CREŞTERE ŞI EXPLOATARE A PUILOR DE CARNE CU O CAPACITATE DE 3900 CAPETE/SERIE PUI DE CARNE
6.1. Date generale
Pg 87
6.2. Tehnologia de creştere
Pg 88
6.3. Fluxul tehnologic
Pg 96
6.4. Evidenţa în fermă
Pg 100
6.5. Calcule economice
Pg 101 
BIBLIOGRAFIE
Pg 103
   

pentru achizitie apasati aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute