Treceți la conținutul principal

Aduceţi micul fermier în zona de profit!

SURSA: REVISTA FERMA


„Găini ouătoare în sistem free range” este titlul celei mai recente cărţi publicate de către Leonard Constantin Stafie, specialist în creşterea păsărilor şi membru în Consiliul Consultativ al revistei Ferma. Coautorul lucrării este Radu Antohe.
Lansarea oficială a cărţii a avut loc în ziua de 19 aprilie a.c. în cadrul târgului Agraria, la standul revistei Ferma, iar prezentarea publică a fost susţinută la Iaşi, în ziua de 27 aprilie, gazda evenimentului fiind Liceul Tehnologic Agricol “Mihail Kogălniceanu” Miroslava.
Cartea se doreşte a fi un îndrumător practic pentru crescătorul de păsări. Concentrează informaţii tehnologice, dar prezintă şi date reale din experienţa şi cu expertiza profesională a autorilor. Apare în ghid inclusiv un model de proiect tip pentru o fermă de o mie de găini ouătoare, în care sunt specificate date tehnice cu privire la adăpost, echipamentele utilizate, instalaţiile pentru asigurarea microclimatului.
„În România avem doar 40.000 de păsări de curte în exploataţiile specializate pe creşterea în sistem free range, în condiţiile în care există o piaţă imensă şi o nişă de dezvoltare neexploatată suficient. Pe de altă parte, cei care practică o astfel de tehnologie nu intră în concurenţă cu fermele mari. Asta înseamnă că cel mare nu va fi niciodată interesat din punct de vedere economic să-şi deschidă o fermă în sistem free range. Pentru că aceasta este, de fapt, o afacere de familie. Din punct de vedere al rentabilităţii, discutăm despre efective între 500 şi 3.000 de găini”, spune Leonard Constantin Stafie.

Tranziţie spre econonomia de piaţă
Coautor al cărţii, Radu Antohe consideră că ţăranul român are nevoie de alternative pentru a trece de la producţia de autoconsum la producţia orientată spre economia de piaţă. „Această carte a fost concepută pe realităţile rurale româneşti. Într-o piaţă concurenţială, cum este cea europeană, satul românesc are nevoie astăzi mai mult decât oricând de alternative. Iar pentru ţăranul român creşterea găinilor ouătoare în sistem free range reprezintă o astfel de alternativă. Populaţia din mediul rural este din ce în ce mai îmbătrânită iar exodul spre zonele urbane este o realitate pe care nu o putem ignora. Ţăranul român sau micul fermier cum este numit el în terminologia europeană, nu are o piaţă asigurată. Trebuie să-l ajutăm să treacă de la autoconsum la producţia de piaţă”, afirmă specialistul.
Am consemnat şi un moment emoţionant, atunci când directorul liceului i-a înmânat Diploma de excelenţă colaboratorului nostru Leonard Constantin Stafie pentru contribuţia adusă la promovarea instituţiei de învăţământ agricol. De spus şi că autorul cărţii este absolvent al Liceului din Miroslava.


Ce este sistemul "free range"?
Din punct de vedere tehnic, creşterea păsărilor se împarte în trei mari categorii. În primul rând, creşterea în sistem gospodăresc, pe care o practică toată lumea la ţară, unde se creşte găina slab productivă, cu un furaj dezechilibrat şi unde nu există un control sanitar-veterinar sau o trasabilitate a produsului şi nu se poate vorbi despre o eficienţă economică. În al doilea rând, discutăm despre sistemul semi-intensiv, în care se încadrează şi acest sistem free range, care de fapt se numeşte creşterea păsărilor de curte pe aşternut permanent cu acces liber în padoc (şi notarea oului cu cifra 1, după sistemul de creştere). Inclusiv creşterea în sistem ecologic este încadrată în această categorie. Pe de altă parte, sistemul de creştere intensiv se practică pe scară largă, iar produsul finit se găseşte în supermarketuri. Din punct de vedere al trasabilităţii şi al siguranţei sanitar-veterinare ouăle produse în sistem semi-intensiv şi intensiv nu prezintă riscuri pentru consum.
"Consider că creşterea puilor de carne şi a găinilor ouătoare în efective mici şi medii poate fi privită ca o afacere economică rentabilă, obţinându-se cu eforturi şi cheltuieli minime, cu rezultate satisfăcătoare şi chiar încurajatoare pentru dezvoltarea ulterioară a microfermei. Iar asta se poate realiza fără probleme, respectând pur şi simplu criteriile de bază în creşterea şi exploatarea păsărilor, prevăzute de normele în vigoare. Recomandăm cu răspundere aceste tipuri de exploataţii, deoarece necesită o investiţie minimă şi suportabilă financiar pentru cei care sunt interesaţi să dezvolte o afacere de acest gen. Mai ales că se pot utiliza, fără probleme, resursele materiale deja existente în gospodărie şi se poate interveni tehnologic în raţionalizarea şi valorificarea superioară a producţiei cerealiere din cadrul propriei exploataţii", explică Leonard Stafie.
Profit de această ocazie pentru a preciza că este în lucru "Ghidul practic de creştere a puilor de carne", ediţie revăzută şi adăugită.


DETALII ŞI COMENZI DE CARTE
Cartea „GĂINI OUĂTOARE ÎN SISTEM FREE RANGE - Ghid practic de creştere” face parte din colecţia REVISTA FERMA 20 de ani, o colecţie unică de cărţi de specialitate semnate de specialiştii noştri din Consiliul Consultativ şi care conţin articole publicate de-a lungul anilor în revista Ferma, modificate şi aduse la zi, în concordanţă cu prevederile în vigoare. 
Revista FERMA a împlinit, în luna februarie a acestui an, 20 de ani de la prima apariţie.
Cartea poate fi comandată la telefon 0256213328 (Redacţia FERMA) sau online, pe www.agroshop.ro, cod carte: 1134.
Articol aparut in Revista FERMA - editia 9(214), 15-31 mai 2018

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/