Discutăm de strategii de dezvoltare a păturii de mijloc din agricultură şi a fermei de familie (indiferent de dimensiunea ei!!!), însă multe dintre aceste strategii au rămas doar la nivel de declaraţie. Aşa se întâmplă şi în sectorul avicol de la noi. Pentru a nu induce în eroare cititorii şi pentru a nu fi acuzaţi de unii sau alţii de manipulare sau rea voinţă, discutăm concret, cu referire la datele oficiale, statistice. Pentru că, nu-i aşa, cifrele vorbesc de la sine...
Numărul total de păsări din România înregistrat la ANSVSA este de 79.440.251 capete: în sistem intensiv (societăţi comerciale), avem un total de 25.682.817 capete, din care 7.406.322 găini ouătoare cu o producţie medie de 304 ouă/găină şi un efectiv de 18.276.495 capete pui de carne, cu o producţie de aproximativ 2,1 kg/pui. Rezultă, conform datelor care se regăsesc pe site-ul Autorităţii Sanitare Veterinare, că în România anului 2013 erau înregistrate 1.835.219 exploataţii agricole individuale, cu un efectiv total de păsări de 53.757.434 capete, din care găini ouătoare 35.134.978 şi păsări de carne 18.622.456 capete, de unde rezultă o medie pe gospodărie de 19,14 găini ouătoare cu performanţă medie pe cap de găină de140 ouă pe an şi 10,14 capete pui de carne.
La capitolul “free-range” stăm rău de tot!
În data de 26.09.2014, revista Ferma a trimis ANSVSA o solicitare, prin care ceream răspunsul oficial la următoarele întrebări:
1. Câte ferme de găini ouătoare în sistem “free-range” (pe aşternut permanent cu acces liber în padoc), care produc ouă inscripţionate cu cifra 1 sunt autorizate pe teritoriul României şi ce capacitate totală au aceste ferme. Vă rugăm să ne transmiteţi efectivul total şi defalcat (ferme free-range care se regăsesc în gospodăriile populaţiei şi ferme free-range în exploataţiile de dimensiuni medii şi mari).
2. Câte ferme de pui de carne în sistem de creştere tradiţional sunt autorizate pe teritoriul României şi ce capacitate totală (efectiv total) au?
Am primit următorul răspuns: pentru găini ouătoare cu cifra 1, în sistem free-range, există doar 6 exploataţii, cu o un efectiv total de 29.979 păsări, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale. Cât priveşte sectorul pui de carne în sistem tradiţional, atenţie! Nu există nici o fermă comercială autorizată sanitar veterinar.
În data de 26.09.2014, revista Ferma a trimis ANSVSA o solicitare, prin care ceream răspunsul oficial la următoarele întrebări:
1. Câte ferme de găini ouătoare în sistem “free-range” (pe aşternut permanent cu acces liber în padoc), care produc ouă inscripţionate cu cifra 1 sunt autorizate pe teritoriul României şi ce capacitate totală au aceste ferme. Vă rugăm să ne transmiteţi efectivul total şi defalcat (ferme free-range care se regăsesc în gospodăriile populaţiei şi ferme free-range în exploataţiile de dimensiuni medii şi mari).
2. Câte ferme de pui de carne în sistem de creştere tradiţional sunt autorizate pe teritoriul României şi ce capacitate totală (efectiv total) au?
Am primit următorul răspuns: pentru găini ouătoare cu cifra 1, în sistem free-range, există doar 6 exploataţii, cu o un efectiv total de 29.979 păsări, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale. Cât priveşte sectorul pui de carne în sistem tradiţional, atenţie! Nu există nici o fermă comercială autorizată sanitar veterinar.
Detalii cu privire la situaţia sectorului la capitolul “free-range” şi sistemele alternative de creştere găsiţi în revista Ferma – noiembrie 2014!
Comentarii