Ghid de crestere

miercuri, 8 august 2012

Apicultura, în grija Celui de Sus - Măsuri în avicultură

Revista FERMA


Măsuri în avicultură

Leonard Constantin Stafie, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi, ne-a făcut următoarele recomandări: “Din punct de vedere tehnic, în cazul zilelor caniculare din această perioadă, sunt două variante de a acţiona în lipsa unui echipament adecvat care să asigure confortul termic al păsărilor.
În primul rând, programul de lumină trebuie modificat în aşa fel încât perioada de odihnă a păsărilor (întuneric) să coincidă cu perioada de maximum de căldură din timpul zilei. Al doilea pas constă în mărirea debitului de admisie şi evacuarea aerului, corelându-se în mod direct cu umiditatea din adăposturi. Dacă se observă scăderea umidităţii sub pragul critic de 50%, atunci ori introducem nişte surse de apă în adăpost pentru a se evapora ori, cu ajutorul termonebulizatoarelor, decontaminăm adăposturile ca să se producă ceaţă şi astfel să crească procentul de umiditate din aer.
O atenţie deosebită trebuie acordată apei din instalaţia de adăpare, care trebuie să fie la discreţie, la o temperatură optimă, iar instalaţiile de adăpare să asigure frontul de adăpare şi să funcţioneze la capacitate maximă”.
Trimiteți un comentariu