Treceți la conținutul principal

Legi ca ale noastre, nimeni n-are! - Editorial Revista Ferma

Legi ca ale noastre, nimeni n-are!

 

 

Odată cu venirea primăverii, se simte prin pieţe miros îmbietor de ceapă şi usturoi verde... Mă apropii să iau câteva legături. Sunt cam pipernicite, ce-i drept, dar îmi spun că asta e marfă de-a noastră sută la sută, crescută în grădină de român. E drept că de la masa vecină îmi face ispititor cu ochiul o ceapă verde de toată frumuseţea, bine făcută dar, ce-i drept, şi mai puţin mirositoare. Dar ea e venită de la străini, aşa că rămân la prima alegere, ca să încurajez producţia internă... Să ne-nţelegem, nu agreez povestea cu "ce e mic şi ofilit e românesc, ce e mare şi frumos colorat e de import", pentru că în foarte multe cazuri pe care le cunosc, nu e deloc aşa...

Din punct de vedere al consumatorului însă, sigur că mă bucură o ofertă cât mai variată de fructe şi legume, indiferent de provenienţa lor. O ofertă bogată înseamnă concurenţă, deci şi preţuri mai mici. Mai ales că faza cu "natural 100%" nu e tocmai credibilă în zilele noastre. Însă din punct de vedere al jurnalistului de presă agricolă nu pot să nu remarc cât de absurdă poate fi decizia politică atunci când musteşte de interese mai mult sau mai puţin ascunse. De pildă, ultima idee măreaţă a celor doi membri ai Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor - Valeriu Tabără, preşedintele comisiei şi Valeriu Steriu, de a închide supermarketurile duminica. Să nu credeţi că nu are tâlcul ei povestea asta. Numai că efectele aplicării unei asemenea decizii vor fi taman invers faţă de ceea ce, să zicem, au previzionat cei doi. Logica e simplă. Închizi supermarketul în ideea că obligi orăşeanul să meargă la piaţă sau la magazinul de cartier şi astfel încurajezi comercializarea produselor româneşti? Nu e nici pe departe aşa! Pentru că preţurile vor creşte, producătorii şi asociaţiile care livrează marilor magazine se vor duce în cap, procesarea internă va avea şi ea de suferit, consumatorul va fi nemulţumit şi uite-aşa, s-au dus naibii "bunele" intenţii.

La prima vedere, e greu de înţeles cum doi cunoscători de agricultură, implicaţi la un moment dat în funcţii înalte pe la minister (Tabără ex-ministru al agriculturii şi Steriu ex-secretar de stat) nu-şi dau seama că o asemenea treabă pur şi simplu nu merge la noi. Sau nu încă. Mai degrabă şi-ar pune toţi oficialii de la agricultură materia cenuşie la contribuţie să găsească soluţii reale pentru sprijinirea sectorului horticol românesc şi pentru promovarea produselor autohtone! Pentru că o bucată de carton înfiptă cu o scobitoare într-un măr românesc, pe care scrie "Fără chimicale" nu înseamnă promovare...

Aaaa, nu sunt bani? Să fie aşa oare? Numai dacă stăm să ne gândim la cât de mulţi bani s-au dus pe deja celebrele caravane de informare cu efecte zero la populaţia agricolă şi ne dăm seama cam cât de ridicol sună câteodată "din lipsă de fonduri"...

 

Nicoleta DRAGOMIR

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

“Expoziţia Regională de Bubaline” va avea loc în data de 21 mai 2009, în localitatea Românaşi, judeţul Sălaj.

SC Global Distribution Group SRL, organizatorul manifestării împreună cu partenerii: Asociaţia Crescătorilor de bovine din Sălaj şi Asociaţia Crescătorilor de bivoli din Transilvania au anunţat următorul program al expoziţiei: - 10.00 - 10.30 Deschidere eveniment; - Prezentare standuri; - 10.30 – 12.30 Bonitarea si premierea animalelor; - 12.30 - 14.30 Simpozion - Actualitate si perspective in cresterea bubalinelor in Romania; - Lansarea pliantului: “Calendarul reproductiei la bubaline”; Participă crescători de bivoli din judeţele: Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Maramureş; Evenimentul este organizat in cadrul proiectului: “Implementarea sistemului de exploatare de tip Euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline - modernizarea sistemelor de crestere, nutritie si reproductie, obtinerea si promovarea produselor traditionale si de nisa din lapte si carne de bubaline ”, cofinanţat de Banca Mondiala si MADR.

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute