Treceți la conținutul principal

calcul economic pentru 86.000 pui de carne pe serie


Tabelul/Table 7.4
Consumuri de furaje şi greutăţi corporale obţinute aplicând tehnologia prezentată
Feed consumption and body weight obtained by applying the technology presented
Hibridul de carne Vârsta în zile Greutatea corporală în gr pentru ambele sexe Consum cumulat de furaj gr/pui Consum cumulat de furaj kg/86.000pui lei/kg furaj Lei total cantitate furaj
Cobb 500
demaraj 7 173 150 12900 1,25 16125
14 475 514,9 44281,4 1,25 55351,75
21 901 1174,3 100989,8 1,25 126237,25
creştere 28 1390 944,95 81265,7 1,15 93455,555
35 1950 2120,9 182397,4 1,15 209757,01
finisare 42 2300 1327,2 114139,2 0,96 109573,632
total 4622,4 397526,4 445567,892

Analiza raport cost – beneficiu

Formula Rata Beneficiului Net utilizată:
t
RBN = ∑ (Câştiguri)t – (Cheltuieli)t
to (1+r)t
Unde
t – este variabila de timp
r – rata de actualizare a monedei pentru moneda leu va fi de 0,05
calculam rata benefciciu net pentru o perioadă de cinci ani
Câştiguri = nr serii de pui pe an × preţul de vânzare a unei serii
Cheltuieli = (nr de serii de pui pe an × cheltuielile pentru o serie) + investiţia iniţială în echipamente şi adăpost*
Costuri aproximative cu utilajele, utilaje oferite de poultec –
Investiţia iniţiala
2,1 euro/pui – de unde rezultă dotarea halelor pentru o ferma de capacitate de 86.000 este de 180600 euro la o rata de schimb de 4,4 rezultă în lei o valoare de 794.640 lei valoare ce se amortizeaz în 5 ani de producţie.

Au fost luate urmatoarele valori pentru calcularea profitului:
1. cost de productie pentru un pui la greutatea de sacrificare – 10,96 lei/pui
2. subventie incasata – 1,6 lei/pui
3. adaus comercial – 2 lei/pui
Total bani incasati pentru un pui - 14,56 lei/pui
RBN =
anul an1 an 2 an3 an4 an5 Total 5 ani
RBN 673149,0476 1429949 1429949 1429949 1429949,05 6392945,24







Notite

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere

FERMA DE GĂINI OUĂTOARE, de la hobby la afacere Leonard STAFIE, Nicoleta DRAGOMIR Cu ce începe ferma de hobby şi când apare afacerea? Când începem să vorbim despre eficienţă şi cum trebuie să ne investim banii pentru a-i putea amortiza economic? Vă oferim spre exemplificare povestea unei familii nădlăcane şi ferma lor cu găini ouătoare: de la prima găină şi primul ou, la sfaturile tehnologice care le vor transforma pasiunea în afacere. Ce-a fost înainte: OUL sau GĂINA?  Eficienţa economică a unei ferme de găini ouătoare ar răspunde că  preţul oului pe piaţă  şi, bineînţeles,  costul de producţie al oului în fermă . În cazul familiei Kukucska din Nădlac, judeţul Arad, factorul declanşator al investiţiei a fost dorinţa de a face bani. Plecaţi de ceva vreme la lucru în Germania, Gerhard şi Ramona visau la întoarcerea acasă, într-o bună zi... doar că nu găseau şi motivaţia suficient de puternică pentru a lua decizia. „Am venit de sărbători acasă, în iarna lui 2017, m-am dus la tata, mi s-a

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun

GĂINA ÎN SISTEM FREE RANGE a avut încă un an bun Leonard Constantin Stafie Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc. Pentru a vă reaminti ce înseamnă cifra după sistemul de creştere, facem o trecere scurtă în revistă a celor patru sisteme de creştere a găinilor ouătoare. Regulamentul Consilului (CEE) nr. 1907/90 (cu amendamentele ulterioare) formulează standardele de comercializare a ouălor. Cu respectarea anumitor condiţii, ouăle pot fi marcate astfel: •  numărul 3  pentru “Ouă provenite de la găini crescute în baterii” •  numărul 2  pentru “Ouă provenite de la găini crescute la sol” - creştere la sol pe aşternut permanent fără acces în padocuri •  numărul 1  pentru “Ouă provenite de la găini crescute

Modele de cuibare pentru gaini ouatoare

  sursa: http://www.farmtek.com/